OŠTEĆEN JE JAVNI INTERES, ALI...: Dodikovo tužilaštvo spašava Viškovića

Tužilaštvo je navelo da je prijavu protiv Viškovića zaprimilo krajem oktobra od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka te da je saslušalo Tomića, koji je ostao kod svojih navoda iz prijave.

  • Mini market

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Republičko javno tužilštvo, odnosno njegovo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, donijelo je naredbu da se neće provoditi istraga protiv premijera RS Radovana Viškovića po prijavi bivšeg direktora Inspektorata RS Predraga Tomića

Tomić je na odluku Tužilaštva uputio pritužbu navodeći da svako poslovno sposobno lice može da zaključi da je njemu nanesena šteta postupanjem Viškovića, jer nije vraćen na mjesto direktora Inspektorata.

„Oštećen je javni interes, tj. Republika Srpska s obzirom na to da se ovakvim ponašanjem Viškovića urušava sistem sudske zaštite, gdje se on stavlja iznad odluke suda i ona postaje beskorisna i niko je ne poštuje“, naveo je Tomić.

On ističe da postoji predmet sličan njegovom, a u kojem je podignuta optužnica, piše Nap.ba.

„Riječ je o optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci od 11. novembra 2019. godine koja je potvrđena od strane Osnovnog suda u Banjaluci. Ovakvim ponašanjem tužioca dodatno se urušava autoritet pravosudnih institucija budući da se ovdje krši načelo jednakosti svih pred zakonom“, naglasio je Tomić.

Tužilaštvo je navelo da je prijavu protiv Viškovića zaprimilo krajem oktobra od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka te da je saslušalo Tomića, koji je ostao kod svojih navoda iz prijave.

Tužilaštvo je konstatovalo da je Vlada RS izvršila sudske presude, Tomića vratila na posao, kao i da je odmah, isti dan donosila rješenja kojima se Tomić ponovo razrješava dužnosti.

Tomić je na mjesto direktora Inspektorata RS postavljen 20. oktobra 2016. na period od pet godina i mandat je trebao da mu traje do oktobra 2021. 

On je smjenjen 2018., a u martu 2019. Okružni sud Banja Luka utvrdio je da je Tomić nezakonito smijenjen. Vlada je zatim u maju 2019. ispoštovala sudsku presudu, razriješila v. d. direktora Inspektorata Danijelu Batar i Tomića vratila na mjesto direktora.

Međutim, izigran je sud, jer je na istoj sjednici, samo nekoliko minuta kasnije, Vlada Tomića ponovo smijenila, a Batarevu ponovo imenovala.

Uslijedio je novi spor i Okružni sud Banja Luka u julu 2020. godine je po drugi put poništio smjenu Tomića navodeći da ga je Vlada RS nezakonito razriješila. Vlada ga je u oktobru ponovo smjenila, i to nekoliko dana nakon što je vraćen na posao.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...