ŠUKALO OTKRIO KAKVA NERVOZA VLADA U DODIKOVOM OKRUŽENJU: "Za Republiku Srpsku dolaze još teži dani"

Marko Šukalo, savjetnik za pravna pitanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, izjavio je da je Centralna izborna komisija BiH, donijevši odluku o poništenju izbora u Doboju i Srebrenici, prekršila nekoliko zakona i odluku zasnovala isključivo na otrovnim političkim motivima, usmjerenim protiv Republike Srpske i konstitutivnog srpskog naroda, prenosi RTRS.

  • Mini market

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 4

Šukalo je izjavio da je SNSD spremio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.

- Iako nemamo povjerenje u zajedničke institucije, spremili smo žalbu u kojoj su navedene sve nepravilnosti i maliciozne radnje CIK-a. Kada bi Sud BiH odlučivao nepristrasno, naša žalba bi bila usvojena. Odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici predstavlja sahranjivanje demokratije u ionako oboljeloj BiH - izjavio je Šukalo.

On je dodao da je indikativno to što su izbori poništeni u dva veoma važna grada za Srbe i Republiku Srpsku, a još bolnije je to što su za takvu odluku glasali i, kako je rekao, "tzv. srpski predstavnici u CIK-u, kadrovi SDS-a i PDP-a".

- Nakon ovakve izdaje dva srpska grada, jasno je da su i SDS i PDP podaničke partije političkog Sarajeva i partije koje u kontinuitetu izdaju i prodaju nacionalne interese Republike Srpske - izjavio je Šukalo.

On naglašava da je "Centralna izborna komisija BiH donijela odluku koja je u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH i Zakonom o upravnom postupku BiH te da su povrijeđena pravila postupka, da je pogrešno primijenjeno materijalno pravo i da je nepotpuno i nepravilno utvrđeno činjenično stanje".

- SNSD, kao i ostali politički subjekti, bio je stranka u ovom postupku, koji je vodio CIK, međutim SNSD-u kao stranci u postupku nije bilo omogućeno da se izjasni o navodima o kojima je CIK raspravljao niti je CIK proveo ispitni postupak, čime je prekršio članove 133. i 134. Zakona o upravnom postupku BiH. Ovakvo postupanje CIK-a je u suprotnosti i s načelom saslušanja stranaka - istaknuo je on.

Šukalo dodaje i da je CIK dao pogrešnu pouku o pravnom lijeku u svojoj odluci.

- Naime, CIK je u odluci naveo da stranka ima pravo žalbe u roku od dva dana od objave odluke na sajtu CIK-a, a prema važećem zakonodavstvu, pravo žalbe se može iskoristiti u roku od dva dana od prijema odluke. Treba dodati da odluka nije ni dostavljena SNSD-u, već je samo objavljena na sajtu. Ovakvo postupanje predstavlja povredu materijalnog prava - zaključuje Šukalo.

Dodaje da je CIK nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje pozivajući se na uopštene i preširoke kvalifikacije bez preciznih podataka, opisa radnji i dokaza koji potkrepljuju te radnje.

- Nakon još jedne u nizu odluka CIK-a usmjerene protiv Republike Srpske, jasno je da za Srpsku dolaze još teži dani i nasrtaji iz Sarajeva, potpomognuti domaćim kvislinzima u liku kadrova SDS-a i PDP-a. Snaga institucija Republike Srpske je neupitna, ali je potrebna potpuna sloga i zajedništvo u narednom periodu da bi se odbranile i sačuvale ustavne nadležnosti i položaj Republike Srpske - rekao je Šukalo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...