OVO SE ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: "Krug 99" podržao građanski koncept Željka Komšića

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u posjetu članove Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".Sastanku su prisustvovali predsjednik Asocijacije "Kruga 99" Adil Kulenović te članovi rukovodstva, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić i prof. dr. Hazim Bašić.

  • Politika

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 3

Nezavisni intelektualci "Kruga 99" izrazili su moralnu i političku podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću u zalaganju za građanski koncept i građansko uređenje države Bosne i Hercegovine.

Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države te su osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevnopolitičkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatiravši da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintenzivniji.

Nezavisni intelektualci "Kruga 99" istaknuli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima "Kruga 99", temeljenim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

Sagovornici su tokom razgovora konstatirali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevnopolitičke svrhe te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika, baziranih na građanskom konceptu.

Konstatovana je i nužnost odbacivanja etničkog principa takozvane konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda koji građanina i pojedinca stavljaju u centar političkog subjektiviteta te je istaknuto da je to nužan proces u okviru euroatlantskih integracija i izgradnje Bosne i Hercegovine kao građanske države.

Sagovornici su ocijenili kao nužno političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma. Posebno je istaknuta potreba u vezi s angažiranjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom, HDZ-ovom principu. S tim u vezi, navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije.

Nezavisni intelektualci "Kruga 99" izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u Bosni i Hercegovini, koji su u potpunosti komplementarni s građanskim konceptom i građanskim uređenjem države Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...