I DRINA SE ZATALASALA: Premijerka BPK Goražde prijavila prijetnje...

...opozicija traži vanrednu sjednicu Skupštine.

  • Politika

  • 22. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 0

Na zahtjev grupe poslanika za ponedjeljak je zakazana vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde. Prema saznanjima NAP-a pod tačkom Aktuelna politička situacija u BPK Goražde trebalo bi se između ostalog pričati o prijetnjama premijerki Aidi Obuća (SDA) od strane potpredsjednice Skupštine Edite Velić (DF) nakon što je objavljena priča o mogućim neregularnostima sa konkursom za prijem 25 policajaca.

"Grupa poslanika ima pravo da traži vanrednu sjednicu. I ja sam potpisala zahtjev jer smatram da sporne stvari, a čini mi se kako ih je u posljednje vrijeme mnogo treba rješavati u skupštinskim klupama. Mi nismo dio većine, ali svima bi nam trebalo biti u interesu da zaštitimo dignitet institucije koji se narušava, a kulminacija je informacija da je premijerka MUP-u prijavila da joj se prijeti", istakla je Daliborka Milović, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Poslanik Naše stranke Ibrahim Delić koji je javno objavio kako su radna mjesta policajaca unaprijed rezervisana za djecu ministara, poslanika i državnih službenika smatra kako aktuelna vlast u ovom kantonu funkcioniše poput raštimovanog orkestra koji ima više dirigenata.

"Vrijeme je da politiku sa društvenih mreža vratimo u skupštinske klupe. Nadrealno je da preko društvenih mreža saznamo za prijetnje premijerki i da ih je dobila od zamjenica predsjedavajuće Skupštine koja se u zadnje vrijeme samo virtuelno oglašava iznoseći razne optužbe. Ja sam u potpunosti za neovisnost policije, ali ne vidim ništa sporno i da raspravimo da li je neko privatizirao određene policijske strukture u cilju vlastitih interesa", rekao nam je Delić.

Opozcija će tražiti da se provjeri i da li je bilo zloupotreba korištenja službenih vozila Civilne zaštite u vrijeme pandemije.

"Moramo se odgovorno ponašati prema budžetu kantona. Nisu to ničije bisage da može zavlačiti ruku i uzimati koliko mu treba. Do nas stiže mnogo informacija i red je da vidimo šta je istina,a šta nije", rekao je za Patriju Rasim Mujagić iz Liberalne stranke.

Odavno je vruće u BPK Goražde tako da ni u skupštinskim klupama nije falilo međusobnih prijetnji između poslanika, a bilo je i fizičkih obračuna. Zbog sjednice Predsjedništva SDA Aida Obuća nije mogla govoriti za Patriju, ali nam je kratko potvrdila da je jučer oko 17 sati komesaru policije prijavila da je na telefon dobila prijeteće poruke. Predsjednik KO SDA BPK Goražde Mirsad Žuga nije želio komentarisati novonastalu situaciju. Kaže kao stranka su spremni stati u zaštitu premijerke, a da će o svemu raspravljati na organima stranke. Da li će poslanici SDA doći na vanrednu sjednicu Skupštine nije mogao potvrditi. Sličan odgovor dobili smo i iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste koja je dio koalicione većine.

"Možda ćemo mi tražiti da se sjednica održi par dana kasnije kako bi se upoznali sa temama. Sutra bi trebali imati koalicioni sastanak i svakako da neprimjerenim smatram ovo što se dešava mimo skupštinskih klupa", rekao je Šefik Bukalo za Patriju. 

Pod tim prvenstveno smatra javne istupe Edite Velić kojim se stvara osjećaj da većina nije stabilna.

"Vjerujte mi da nije tako, od svih poslanika jedino Edita Velić ima drugačije stavove, a nikada nije na koalicionim razgovorima problematizirala te stvari", rekao je Bukalo.

O mogućoj smjeni ministrice unutrašnjih poslova nije se htio izjasniti. Smatra da očigledno problemi postoje i da o njima treba razgovarati kako bi policija radila neovisno. NBL nije spreman razgovarati ni o rekonstrukciji Vlade, ili promjeni premijera, jer smatraju da je to već nešto o čemu treba da se izjasni SDA. S obzirom da se ranije špekulisalo kako SDA, ili njen dio u većinu želi uvesti Liberale, predsjednica ove stranke Daliborka Milović kaže da ih to ne zanima i da Skupština treba zasjedati kako bi se stvari institucionalno rješavale.

Tokom dana press konferenciju je održao i sindikat policije BPK Goražde. Tom prilikom se tražilo da se prestane s političkim pritiscima na ovu instituciju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...