„OVO JE NAMIRIVANJE ZA SREBRENICU…“: Panika u Dodikovim redovima zbog odluke CIK-a BiH, za sve optužuju…

CIK BiH poništio je u četvrtak rezultate izbora na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 u Doboju za nivo načelnika, odnosno gradonačelnika, kao i za lokalne parlamente, zbog uočenih nepravilnosti i malverzacija, što je izazvalo burne reakcije dijela stranaka sa srpskim predznakom koje smatraju da su članovi donijeli političku, a ne ispravnu odluku, koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice.

  • Politika

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 1

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da su u žalbi ukazali na čitav niz nepravilnosti.

- Sve što su naveli u CIK-u je paušalno. Ovo je, jednostavno, namirivanje Doboja za Srebrenicu i obrnuto - kazao je Grujičić za “Glas Srpske”.

Ne očekuje, ipak, drugačiju odluku Suda BiH od one koju je donio CIK.

- Iskustvo nam govori da stvari idu po principu kadija te tuži, kadija te sudi. Ako se ovaj sud bude vodio pravdom, zbog čega i postoji, poništiće odluku i eventualno će izbori biti ponovljeni na nekim biračkim mjestima, uglavnom u FBiH, jer je tamo bilo nepravilnosti. Ne bježimo od toga da se ponove na nekim mjestima i u Srebrenici - istaknuo je Grujičić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ističe za “Glas Srpske” da će žalba na vrijeme biti upućena, ponovivši da je, prema njihovim ocjenama, odluka u svim segmentima donesena nezakonito.

- Nema ni imena ko je vještačio, što ostavlja prostora za sumnju da je to bio neko iz SDS-a i PDP-a, nema informacija ko je angažovao vještaka i tako dalje. U obrazloženju su paušalne ocjene, bez utemeljenja u Izbornom zakonu. Ne želim da prejudiciram odluku Suda, ali ako ne uvaži žalbu, to će biti presedan i katastrofalno za pravni sistem BiH, odnosno biće kadija te tuži, kadija ti sudi - istaknuo je Jerinić, koji smatra da će opet i na ponovljenim izborima odnijeti pobjedu.

S druge strane, u SDS-u, PDP-u i DNS-u pozdravljaju odluku u Doboju, a već se špekuliše da na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata nego će dati podršku Srđanu Todoroviću (SP), koji je i u novembru išao u izbornu utrku. Todorović je poručio da ostaje kandidat i da će jedino tražiti podršku građana, a da je svaka druga dobrodošla.

- Ne znam da li ću biti jedini kandidat opozicije. Ni prošli put nismo tražili podršku bilo koje partije, već isključivo građana - istaknuo je Todorović, koji vjeruje da će Apelaciono odjeljenje Suda potvrditi odluku CIK-a, ali i da neće biti ništa promijenjeno ako i nove izbore budu provodili aktuelni članovi dobojske izborne komisije.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...