RACIJA U MIGRANTSKOM KAMPU "BLAŽUJ", NA TERENU STOTINE POLICAJACA: Pronađeno 17 počinilaca krivičnih djela, drvene i metalne poluge, skalpeli, noževi... (FOTO)

U akciji je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH, Terenski ured Sarajevo.

  • Hronika

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 3

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, danas su od 5.30 do 9 sati provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva “Blažuj 21".

U akciji je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH, Terenski ured Sarajevo.

“Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje, izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštava Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora krminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu 'Blažuj' na području općine Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i bezbjednosno interesantnih osoba”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Navodi se da je prilikom pretresa objekta, koji koriste migranti u kampu „Blažuj”, zatečeno oko 3.000 migranata, koji su pregledani i pretreseni u skladu s naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražene sigurnosno interesantne osobe, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U skladu s navedenim, pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju te su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Sigurnosno interesantne osobe premještene su tom prilikom u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanja u zemlje porijekla.

Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresan,  pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu s nedavnim napadom na policijske službenike.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...