OBJAVLJENI NOVI SNIMCI HAOSA U RUSIJI: Evropa prijeti Putinu novim sankcijama zbog hapšenja i premlaćivanja građana (FOTO, VIDEO)

Više zemalja članica i Europski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 0

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog "masovnih pritvaranja" i "prekomjerne primjene sile" na subotnjim protestima u Rusiji na kojima se tražilo oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora.

Ruska policija je uhapsila 2501 osobu (neki mediji barataju i brojkama preko 3000) na protestima diljem zemlje uključujući 945 u Moskvi, objavila je promatračka grupa OVD-Info.

"U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o idućim koracima", objavio je Borrell na Twitteru.

Europska unija traži da se Navaljnog pusti na slobodu i taj će sastanak biti prvi u nizu na kojima će se raspravljati o mjerama kako bi se taj zahtjev ispunio.

Više zemalja članica i Europski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka dvadeset sedmorice.

U petak je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u telefonskom razgovoru zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina "trenutno oslobađanje" ruskog opozicionog prvaka.

Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" EU-a za Navaljnog i pozvao na "potpuno i bezuvjetno poštovanje njegovih prava".

Desetine hiljada ljudi u subotu su protestvovali u Rusiji na poziv Navaljnog tražeći njegovo puštanje iz pritvora. U nekim većim gradovima, pa tako u Moskvi, izbili su sukobi.

Amnesty International je optužio policiju da je "nasumce tukla i svojevoljno hapsile" demonstrante.

Aleksej Navaljni (44) koji je u pritvoru i protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih postupaka, uhapšen je 17. januara pošto se vratio iz Njemačke, gdje se pet mjeseci liječio nakon trovanja za koje optužuje Kremlj. 

Navaljni je nakon hapšenja pozvao svoje pristaše na prosvjede, a vlasti su ih upozorile da ne dolaze jer da prisustvovanjem neovlaštenom protestu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

Navaljni, 44-godišnji advokat, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo. Putin to negira, tvrdeći da je Navaljni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao. 

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone skupinu prosvjednika, dok su prosvjednici u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stupnjeva Celzijusa, skandirali "Banditi!".

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s prosvjednicima ozlijeđeno više od 40 policajaca.

Britanije je u subotu pozvala Rusiju da poštuje ljudska prva.

"Duboko smo zabrinuti pritvaranjem mirnih prosvjednika i nastavljamo pozorno pratiti stanje", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. "Pozivamo ruske vlasti da poštuju svoje međunarodne obveze prema ljudskim pravima i oslobode građane koji su pritvoreni tokom mirnih protesta".

A smoke bomb lies on the street as protesters were detained during rally in support of jailed Russian opposition leader Alexei Navalny, near Matrosskaya Tishina prison, in Moscow

A supporter's face is bandaged and covered in blood after attending the unauthorised rally in Moscow on Saturday

Riot police officers detain a participant in an unauthorised rally in support of Russian opposition activist Alexei Navalny in Tverskaya Street

Riot police officers detain a participant in an unauthorized rally in support of Russian opposition activist Alexei Navalny in Tverskaya Street

Riot police clash with supporters of Alexey Navalny, Russian opposition leader, during a demonstration in Moscow

Police take a protester into custody during a protest demanding the release of Russian opposition leader Alexei Navalny in Moscow

Supporters of Putin critic Alexei Navalny threw snowballs at police today after violent clashes resulted in more than 2,000 arrests and what the European Union called a 'disproportionate use of force'

Riot police officers during an unauthorized rally in support of Russian opposition activist Alexei Navalny

Law enforcement officers detain a man during a rally in support of jailed Russian opposition leader Alexei Navalny in Moscow

Police block a street near Moscow's penal detention centre Number 1 (known as Matrosskaya Tishina), where opposition leader Alexei Navalny is being held

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...