ČUDNA JADA OD MOSTARA GRADA: Bh. blok "IMA PLAN" - za to će im izgleda trebati…

BH blok, nakon održanih lokalnih izbora u Mostaru ima, blago rečeno, zanimljive ideje. Njih ne zanima ništa manje od gradonačelničkog mjesta, za koga, kažu, „nemaju samo jednog kandidata“. Zapravo to tvrdi SDP. Naša stranka i dalje zagovara samo opciju „gradonačelnice“. 

  • Mini market

  • 24. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 3

Piše: FARUK KAJTAZ

Argument za ovakve zahtjeve ovako definira predsjednik GO SDP Mostara:  „Vladajuće koalicije imaju sve, od portira do načelnika odjela i to je jedini mehanizam, odnosno funkcija sa koje možemo kontrolirati taj rad i mijenjati stvari. Sve ostalo bi bilo pogubno – smatra Arman  Zalihić. Predsjednik mostarskog ogranka Naše stranke, Tarik Tanović, ide i dalje te dodaje kako BH blok očekuje da „i drugi politički subjekti vide prednost BH bloka i njenog kandidata za gradonačelnicu.“

Njih, eto ne zanamaju „portiri“, već odmah pucaju na sami vrh vlasti i najvažniju poziciju.

Naravo, potpuno je leigitimno planirati, imati ambicije, razmišljati, pa pomalo i politički sanjariti, ali kako članice BH bloka (SDP BiH i Naša stranka), stoje sa, recimo -  brojevima? Ima li tu te snage, koja se ogleda u jakim izjavama?

Na papiru BH blok ima šest vijećnićkih mjesta, ali sa (pridruženim) vijećnikom Prve mostarske partije, broj se penje na 7 mandata. Prostom matematičkom operacijom dolazim do zaključka kako je to tačno 20 posto novog saziva Gradskog vijeća. Dakle jedna petina!

OK, brojevi i nisu baš impresivni, ali možda veliki planovi leže u koalicijskom kapacitetu BH bloka, kao „treće strane“? Možda BH blok ima ambicije „tihom dilomatijom“ pomiriti političke opcije u Mostaru, a sve na tragu odredbi Statuta koji favorizira šire političke koalicije i alijanse?

Ništa od toga!

Predstavnici mostarskih ogranaka SDP-a i Naša stranke, već s startu odbijaju čak i prve, manje-više, proceduralne sastanke, uz ne baš uvjerljiva objašnjenja. Poziv Koalicije za Mostar tako odbijaju, iako bi bilo u najmanju ruku logično da u razgovoru sa predstavnicima ove političke grupacije pokušaju postići nekakav, makar i načelan stav. Ako ništa da su razgovori počeli ili tako nešto. Suština politike je da onome "preko puta" kažeš šta misliš, da ga čak i prozoveš, ali barem probaš u nekoj demokratkoj proceduri. Još je kažu „rano“, jer SDA i HDZ BiH „dogovaraju budžet“.

Dobro, ako je „rano“ za razgovore sa Koalicijom za Mostar, kakve su onda šanse da probaju napraviti dogovor sa HDZ BiH, koji ih nije niti zvao na razgovore? Iako ne treba ništa isključiti unaprijed, odgovor je – jako skromne ili nikakve. I to ne samo zbog BH bloka, već i HDZ BiH, kome BH blok sigurno nije neka posebna opcija ili politički izbor.

Da zaključim.

Politička grupacija sa petinom podrške u Gradskom vijeću i ne baš sjajnim kolacijskim kapacitetom, koga dijelom sama umanjuje, a dijelom je stvar starih političkih realiteta, želi izabrati gradonačenika ili gardonačelnicu Mostara!?

Zvuči li vam ovo kao nešto uvjerljivo? Meni sigurno ne. Pa dobro šta je onda razlog za ovakvo čudno ponašanje BH bloka?

Smatram da mogu postojati samo dva objašnjenja; Ili u BH bloku ne poznaju osnove političkih pregovaranja i javnog političkog djelovanja ili im ovakva situacija naprosto odgovora u pokušajima da izbjegnu bilo kakvu odgovrnost za buduće odluke?

I jedno i drugo je podjednako loše za ovu političku opciju, a posebno za glasače, koje će predstavljati u budućem sastavu Gradskog vijeća i koji su im dali svoj glas.


Građani Mostara, koji su glasali za BH blok, uvjeren sam, nisu glasali da bi ta politička opcija prespavala postizborni period, niti su glasali za neko „odlučno možda“.

Nisu glasali, siguran sam, niti za ničim osnovane ultimatume, ili pak retoričke gimnastike prema kojima je Željko Komšić, kako reče buduća vijećnica BH bloka, Boška Ćavar, (koja se voli pohvaliti da je porijeklom iz Širokog Brijega) „počinio dosta zla“. I pri tome Komšićev DF nema svog vijećnika u Gradskom vijeću Mostara!  



Najlakše je sada, nakon svega, postaviti „letvicu visoko“ u vidu gradonačelničke pozicije i čekati da to i ostali partneri „prepoznaju“. Za ovakav scenario BH bloku će prije biti potrebne usluge nekog dobrog ilizuioniste, nego bilo kakvi pregovori.

Ili još bolje, možda neki hipnotizer, da druge snagom čistog uma uvjeri da većina (ma ko to bio) mora uraditi, baš ono što zagovara manjina.

Ko zna možda su to te "alternativene političke metode" o kojima se javno govori...

/NAPOMENA: Naslov i oprema teksta - Redakcija Slobodne Bosne/

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...