DODIKOVI PALANAČKI NAPADI NA IZETBEGOVIĆA: "On prezire balkanski mentalitet, želi zauvijek zadržati strance ovdje"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se izvini srpskom narodu zbog izjave date u Dnevniku D Federalne televizije te kazao kako "svojim izjavama nije ponizio samo Srbe već sve narode koji žive na Balkanu".

  • Mini market

  • 24. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 19

Kazao je kako je “naviši vrh bošnjačke politike bio upleten u napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici što dokazuje činjenica da nakon toliko vremena taj slučaj nije riješen”.

“U situaciji kada se borimo s pandemijom i drugim pitanjima, Izetbegović je izjavio za Srbe da je loš narod. Nije neočekivano, bilo bi neočekivano da neki Izetbegović misli drugačije. Znali smo ovo o njemu i ranije, ali dobro je što smo svi čuli. Izjave su bile razočaravajuće i opasne, mislim da nema loš narod, postoje loši pojedinci u narodima. Frazu koju je on koristio je korištena od ljudi koji su otišli neslavno u historiju. Izetbegović je napustio teren političke borbe i krenuo na teren borbe protiv Srba. Šta je rekao ili htio da kaže kroz tu izjavu – da cijeli srpski narod stoji iza svog lidera ujedinjeno i podržava stavove koji štite taj narod? Ako sam ja taj lider onda mogu biti ponosan na tu izjavu”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako “svojim najvažnijim zadatkom” smatra “zaštitu interesa srpskog naroda” te da to “čini srčano, borbeno” i da neće odustati “od pozicioniranja srpskog naroda kako zaslužuje”.

“Ovom izjavimo Izetbegović nije ponizio samo Srbe, prezire balkanski mentalitet s kojim se ovdje živi. Koliko znam Bošnjaci, Hrvati i Srbi su Balkanci i svi imamo taj mentalitet. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Podsjetit ću na njegovu izjavu kojom je zaprijetio da ‘neće biti dobro ako stranci odu’, što potvrđuje da on s njima ima dogovor o zajendičkom cilju. Što se nas tiče i SNSD-a, želimo stabilnost na ovim prostorima i mir i čvrsto stojim iza slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izjava kao što je Izetbegovićeva se može tretirati kao faktor nestabilnosti, da izaziva nemir između svih nas i da on vječito čeka da stranci nešto urade onako kako on hoće. Iskreno se nadam da se Bakir kaje zbog rasističke izjave koje truje odnose naših naroda. Nadam se da su mu savjetnici rekli da to nije dobra izjava. Ali, mislim da nije usamljen u toj izjavi i da mnogi oko njega misle tako”, rekao je Dodik.

Kazao je kako ga je “možda inteligentna novinarka dovela u zamku i on potvrdio da je to rekao”, te pozvao ga da se izvini.

“Pozivam ga da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi narodi. Ukoliko se izviniš možda će ti Srbi oprostiti, jer na kraju smo pokazali da smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti nikakve uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod, nećemo tako kvalifikovati nikoga od Bošnjaka. To što je rekao ne govori o nama Srbima, već Bakiru Izetbegoviću. Naša najznačajnija historijska pobjeda je formiranje RS i za nas je neprihvatljivo da se njeno postojanje postavi kao problem za BiH”, poručio je Dodik.

Podsjećamo, tokom nedavnog gostovanja u programu Federalne televizije predsjednik SDA Bakir Izetbegović poručio je da se Milorad Dodik dodvorava jednom broju srpskih glasača koji priželjkuju sirovu balkansku politiku.

Izetbegović je prepričao jedan privatni razgovor sa Dodikom koji mu je kazao kako je zapravo promjenio politički narativ.

"I ja sam pričao ovu vašu priču, ekonomija... I ne reagiraju na to. Kad sam rekao prvi put tvrde riječi onda su svi skočili i onda je znao što će dalje", prepričao je Izetbegović Dodikove riječi i zaključio: "Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju", kazao je šef SDA.

Međutim, ova izjava je interpretirana kao poruka mržnje Izetbegovića prema srpskom narodu, prvo na portalima u RS-u i nekolicini sarajevskih, a zatim i u regionu. Uskoro su uslijedile izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...