AMERIČKI OBAVJEŠTAJCI NA NOGAMA: Kongresmeni primaju prijetnje smrću uoči rasprave o opozivu Donalda Trumpa

Američke službe sigurnosti istražuju brojne prijetnje koje su upućene kongresmenima uoči senatske rasprave o opozivu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Kongresmenima je prijećeno ubistvima i napadima izvan Capitola, saznaje AP iz izvora u američkoj vladi koji je zahtjevao anonimnost, prenosi Tanjug.

Zbog ovih prijetnji i bojazni da bi naoružani demonstranti mogli da se vrate i ponovo pokušaju napad na zdanje Kongresa, vašingtonska policija i druge federalne sigurnosne strukture zahtijevaju da hiljade pripadnika Nacionalne garde ostanu do daljnjeg raspoređene u prijestonici SAD-a, sve dok se u Senatu priprema nastavak suđenja o opozivu bivšeg predsjednika Trumpa.

Iz komande Nacionalne garde su saopštili da je zaključno s nedjeljom broj pripadnika Nacionalne garde raspoređenih u Washingtonu manji od 20 hiljada.

Najavljeno je da će većina njih, oko 13.000, tokom narednih dana biti vraćena kućama, a u sedmicama koje slijede sukcesivno će biti smanjivano ljudstvo do brojnog stanja od oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde koji će se zadržati u glavnom gradu SAD-a do sredine marta.

Prvi predsjednik kojem se sudi nakon isteka mandata

Postupak opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa počet će u američkom Senatu u sedmici koja počinje 8. februara, rekao je lider senatske većine demokrata Chuck Schumer nakon što donji dom parlamenta, Zastupnički dom u ponedjeljak formalno dostavi svoju odluku o opozivu.

Schumer je istaknuo kako je potrebno što brže provesti potvrđivanje Bidenovog kabineta i drugih ključnih dužnosnika administracije.

Optužbe terete Trumpa da je svojim govorom 6. januara direktno potakao svoje pristaše da upadnu u Kongres s ciljem ometanja i onemogućavanja demokratskog procesa kongresne potvrde rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden, a Trump izgubio.

Trump je prošle sedmice postao prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta izglasan opoziv.

Također je i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...