ŽELJKO BAKALAR OTVORENO: “Članovima CIK-a je stavljena meta na čelo, a Vanji Bjelici-Prutini je na najgrublji način osporeno pravo na privatni život”

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar otvoreno za "Oslobođenje" govori o prijetnjama i uvredama Milorada Dodika, tužbama koje je pisao Čovićev HNS, ponavljanju izbora u Srebrenici, Doboju...

  • Mini market

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

GOSPODINE BAKALAR, DA LI SE ČLANOVI CIK-A OSJEĆAJU UGROŽENIM NAKON ISTUPA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BIH MILORADA DODIKA?

- Iskren da budem, mislim da je pravi osjećaj da se članovi SIP-a BiH, ali i sveukupna javnost, nakon tog istupa osjećaju, u najmanju ruku, zgroženo onim što je najviši javni dužnosnik izgovorio. To svakako ne umanjuje činjenicu da je kolegama članovima SIP-a BiH koji su pripadnici srpskog naroda na neki način stavljena meta na čelo. A kolegici Vanji Bjelici-Prutini je pored toga na najgrublji način osporeno pravo na privatni i obiteljski život, stavljajući sve izgovoreno i u politički kontekst, sa etničkim primjesama, što u slobodnoj i demokratskoj zemlji nipošto ne bi smjelo da se dogodi. Takve radnje su opisane u Kaznenom zakonu i s pravom očekujemo reakciju nadležnih tužiteljstava, jer su u ovoj zemlji svi taj istup vidjeli i čuli. A pored onoga što je kolegici izgovoreno, imali smo i niz općih kvalifikacija da smo kriminalci, mešetari, za kolege koji su dugogodišnji članovi institucije je izgovoreno da su voštane figure koje sjede tamo i slično. Svakako je svima ostao gorak ukus nakon tog istupa.

PROTIV ČLANOVA CIK-A PODNESENE SU KRIVIČNE PRIJAVE. BOJITE LI SE NAVODA IZ PRIJAVE KOJU JE HNS PODNIO PROTIV VAS I VAŠIH KOLEGA?

- Postajemo već pomalo kolekcionari kaznenih prijava. Nakon brojnih medijskih napada i pritisaka na SIPBiH, kao i institucionalnih opstrukcija u organizaciji i provedbi izbora, koji su uslijedili nakon imenovanja dijela članstva institucije, a kojim nismo podlegli, kaznene prijave promatram kao najnoviji metod pritiska određenih politika na rad i djelovanje SIP-a BiH.

Za konkretnu kaznenu prijavu mogu samo reći da, sukladno Zakonu o prebivalištu i boravištu državljana BiH, prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja, u okviru svoje nadležnosti, u Federaciji BiH vrše kantonalna ministarstva unutarnjih poslova. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEAA) vodi i održava centralnu evidenciju podataka o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine. U članku 3.3 Izbornog zakona BiH pored ostalog se navodi da se središnji birački popis sačinjava i vodi na osnovu podataka iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koje vodi nadležni državni organ. Također, sukladno članku 3.5 stavak (7) Izbornog zakona BiH za točnost i ažurnost podataka potrebnih za izradu središnjeg biračkog popisa odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima.

NISMO DOBILI ZAHTJEVE

Podsjećam da je središnji birački popis za lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru zaključen sa stanjem na dan 5. studeni 2020. godine u 24 sata temeljem podataka i presjeka stanja na taj dan u ponoć, koji nam je dostavila IDEAA, te je po zahtjevu svih političkih subjekata, među kojima je i HDZBiH, dostavljen svim sudionicima u izbornom procesu najmanje mjesec prije izbora. Do samih izbora nije bilo nikakve reakcije. Prvi dopis o nekim fiktivnim prijavama prebivališta je dostavio HNS stranim veleposlanstvima i misijama dan prije izbora, a mi smo to dobili “na znanje”. Dakle, da zaključim, SIPBiH ne prijavljuje i ne odjavljuje prebivalište državljana BiH, mi samo dobijemo podatke od nadležnih institucija u BiH sa presjekom na datum koji zatražimo. Toliko o našoj odgovornosti o navedenom pitanju.

REZULTATI IZBORA U MOSTARU SU POTVRĐENI. IPAK, REAKCIJE POLITIČKIH PARTIJA O TOME DA SU IZBORI BILI PUNI NEPRAVILNOSTI NE JENJAVAJU. KAKO TO KOMENTARIŠETE?

- Ne mogu se složiti sa takvom ocjenom, s tim da napominjem javnost da su brojne nepravilnosti koje su otkrivene, otkrivene upravo iz razloga što je SIPBiH djelovao na način na koji je djelovao. Pored zahtjeva za ponovna brojanja za koje smo smatrali da su opravdani i dostavljeni sukladno Izbornom zakonu, određena biračka mjesta smo brojali i po službenoj dužnosti i upravo na tim biračkim mjestima su uočene najveće nepravilnosti, dopisivanje velikog broja glasova pojedinim kandidatima unutar lista nekih političkih subjekata. Tek nakon takvog našeg postupanja i onoga što je otkriveno, te transparentno u našem Glavnom centru za brojanje prezentirano brojnim promatračima, među kojima su bili i visoki dužnosnici pojedinih političkih stranaka, javili su se politički subjekti i brojni politički akteri sa zahtjevima za brojanje svih glasova sa redovitih biračkih mjesta u Gradu Mostaru. Najviše su takvi zahtjevi upućeni medijski, kao i putem društvenih mreža. Sve to se dešavalo nekoliko dana pred istek zakonskog roka za potvrđivanje izbornih rezultata i mi smo se našli pred brojnim dilemama o našem daljem pristupu. Ja sam kao predsjednik, nakon saznanja o razmjerama onoga što je nađeno na jednom dijelu biračkih mjesta koja su brojana, imao i prijedloge da po službenoj dužnosti prebrojimo možda i još neka ili sva biračka mjesta, ali zaista nismo dobili zahtjeve koji po članku 5.30 Izbornog zakona imaju elemente koji mogu opravdati takva brojanja. Napominjem da brojni politički subjekti koji su ukazivali na to da su “pokradeni”, da im je otuđeno više od 2.000 glasova i slično, nisu uputili nijedan formalni zahtjev za ponovno brojanje. Nakon svih sagledanih činjenica, sačekali smo odluke Suda BiH po žalbama političkih subjekata na našu Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju izbornih rezultata. Nakon što je Sud BiH odbio sve žalbe kao neosnovane, ostalo nam je samo da potvrdimo rezultate izbora.

NEKI OD POLITIČKIH AKTERA IZ MOSTARA POIMENICE SU PROZVALI ČLANOVE GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ZA NEPRAVILNOSTI. KAKO JE RADILA TA KOMISIJA, JESTE LI VI ZADOVOLJNI?

- Po trenutačnim saznanjima, nisam zadovoljan njihovim radom po nekoliko aspekata. Prvi je organizacija i postupanje po zahtjevima građana za glasanje putem posebnih Covid mobilnih timova, tu smo imali dosta pritužbi i na registraciju i dolaske ili nedolaske na adrese birača. Drugi je rješavanje po žalbama koje su njihova prvostupanjska nadležnost, a treći je nedovoljno dobra organizacija otvaranja vreća i brojanja glasova po našim naredbama, a po zahtjevu GIP-a Mostar, koji su brojani dva dana nakon izbora u Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...