PRIVREMENA PREDSJEDNICA VSTV-a ITEKAKO ZNA KO JE SJEDIO U TOJ STOLICI: "Stanje u pravosuđu..."

"...nije zadovoljavajuće", i tako nije kazala ništa što već ne znamo.

  • Mini market

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Na 23. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje predsjedavajuće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i ovlaštene predstavnice ove institucije Sanele Gorušanović-Butigan.

U svom svjedočenju Sanela Gorušanović-Butigan iznijela je ocjenu stanja u bh. pravosuđu i VSTV-u BiH te, uz ogradu da nije dugo na ovoj funkciji, kazala da stanje nije zadovoljavajuće, ali da, kako je naglasila, očekuje da se ono u skorijoj budućnosti popravi.

Zabrinjavajuće stanje u pravosuđu rezultat je, kako je kazala, niskog procenta procesuiranja krivičnih djela iz oblasti visoke i korupcije srednjeg nivoa, privrednog kriminala i ratnih zločina te dugog trajanja postupaka pred nadležnim sudovima.

Odgovarajući na pitanja članova Komisije o trenutnom stanju u VSTV-u BiH, predsjedavajuća Vijeća Gorušanović-Butigan kazala je da je napravljen reformski program VSTV-a od 2021. do 2023. godine, čiji su prioriteti kvalitetniji i efikasniji rad Vijeća, borba protiv korupcije, jačanje međuinstitucionalne saradnje i saradnje s vanjskim faktorom te integritet pravosuđa i nosilaca funkcija u bh. pravosuđu.

Gorušanović-Butigan se u svom svjedočenju osvrnula i na Zakon o VSTV-u te naglasila kako očekuje hitne izmjene ovog zakona koje bi se, kako je istaknula, prije svega trebale odnositi na odgovornost i mogućnost razrješenja funkcija članova Vijeća, kao i na sukob interesa članova VSTV-a.

Predsjedavajuća Vijeća Gorušanović-Butigan je, također, kazala da smatra kako ne treba razdvajati sudsko i tužilačko vijeće, već da u okviru Vijeća, kao jedinstvene regulatorne institucije, treba formirati podvijeće sudija i podvijeće tužilaca, prenosi "Raport.ba".

Govoreći o usvajanju novih kriterija za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, Gorušanović-Butigan istaknula je kako se radi o značajnom koraku, koji omogućava da rad sudija i tužilaca u narednom periodu bude kvalitetnije ocjenjivan.

U svom svjedočenju Gorušanović-Butigan osvrnula se i na funkcioniranje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), naglašavajući da je to najbolji sistem, ali da su zloupotrebe i manipulacije tim sistemom moguće te da one predstavljaju krivično djelo. Nekorištenje ovog sistema u Tužilaštvu BiH ocijenila je zabrinjavajućim te kazala kako će u svom budućem radu potencirati ovo pitanje.

Iako pozvan da svjedoči, na današnjoj sjednici Komisije nije se pojavio ministar pravde BiH Josip Grubeša, koji je Privremenu istražnu komisiju pismeno obavijestio da, zbog neodgodivih obaveza, danas nije u mogućnosti pristupiti svjedočenju.

S tim u vezi, Komisija je usvojila zaključak kojim poziva ministra Grubešu da se, radi svjedočenja, pojavi pred članovima Komisije na 24. sjednici, koja je zakazana za 2. februar 2021. godine u 12 sati.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim je ovlastila predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta da direktno stupi u kontakt sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom radi svjedočenja Tegeltije pred Privremenom istražnom komisijom.

Također, usvojen je zaključak kojim se pozivaju članovi VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović da na nekoj od narednih sjednica svjedoče pred Privremenom istražnom komisijom, saopćeno je iz Komisije.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...