MINISTAR CIKOTIĆ PRIZNAO: „Imao sam podršku Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlament pokazuje interes i niži nivoi vlasti. Imao sam osporavanja odluka i postupaka na svim ovim nivoima…“

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, ocijenio je u razgovoru za N1 da je kod rješavanja migratske krize nastojano da funkcioniše država te da se u proteklih nekoliko mjeseci unaprijedila saradnja Ministarstva sigurnosti sa Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara, Parlamentom i drugim - nižim nivoima vlasti.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

“Situacija koja je vezana za improvizovani kamp Lipa je kompleksna i imamo različitih ocjena, nisu to standardni uslovi. Predstavnici Evrope su začuđeni i iznenađeni. Zadovoljni su ovim što sada vide. Uslovi u šatorima su sada prihvatljivi u smislu da su kvalitetno izolirani, imaju kvalitetne podove, vreće, madrace, grijanje, uslovi za higijenu postoje, ishrna – imaju tri obroka dnevno. Uslovi su, po našoj ocjeni i mišljenju kompetnetnih predstavnika međunarodne zajednice koji se bave ovim pitanjem, sasvim prihvatljivi”, rekao je Cikotić u razgovoru za N1.

On je dodao da je Ministarstvo sigurnosti insistiralo na organizovanom i planskom tretiranju migrantske krize.

“Mi smo insistirali na organizovanom i planskom tretiranju migranata. Cijenili smo da je i za građane USK bolje da su migranti osigurani u zatvorenom prostoru nego da slobodnim kretanjem proizvode opasnost. Niste s naše strane mogli čuti nikakve naše ružne kvalifikacije. Mi imamo komunikaciju na nivou koji je potreban da se bavimo ovim, ona je funkcionalna, prisutna i pristojna. Mnogi od nas moraju isključiti lične odnose zbog odgovornosti posla kojim se bave”, dodao je ministar sigurnosti za N1.

Cikotić je kazao da je nastojano da funkcioniše država.

“Nastojali smo da funkcioniše država, da se hijerarhija odgovornosti i nadležnosti institucija poštuje. To smatramo važnim elementima funkcionsanja bilo koje razine vlasti. Lako je prepoznati ko je vodio računa o postojanju odgovornosti, a ko je ovlaštenja prekoračivao”, poručio je.

 Na pitanje novinarke čiju podršku ima – a ko je vršio opstrukcije, Cikotić je kazao:

“Pitanje provocira odgovor koji bi stvarao podjele. Tražite odgovornost za one koji ne učestvuju i satisfakciju za one koji učestvuju. Imao sam podršku Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlament pokazuje interes i niži nivoi vlasti. Imao sam osporavanja odluka i postupaka na svim ovim nivoima. Pozitivni i negativni elementi našeg sistema i stanja se vrlo očigledno vide na mnogim aspektima ove krize. Predsjedništvo, koliko je god izostajalo ranije da se donese odluka o angažovanju OSBiH, Vijeće ministara odbijalo da prihvati donošenje nekih akata, odluke za prijem novih policajaca u Graničnu policiju, u prethodnih nekoliko mjeseci se sve to desilo”, pojasnio je Cikotić.

Cikotić je otkrio da u BiH trenutno boravi ispod 7.000 migranata - 4.500 na prostoru KS, 2.500 na prostoru USK. U kampu Lipa ih je blizu četverocifrenog broja, između 980 i 990 migranata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...