Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 29 min0
Krompiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog okusa na koji smo tradicionalno navikli.
Jeste li znali
26. Jan. 2021 26. Jan. 2021
0
Krompir je neizostavan dio gastronomije na ovim prostorima bez obzira na to pravimo li pire od krompira kao prilog mesu, dodajemo li ga u varivo ili pečemo u rerni. Od njega se pravi i hladna salata te pripremaju njoki i kroketi.
Ipak, jedan od najpopularnijih načina za pripremu krompira je pomfrit. Tanko narezan krompir peče se u dubokom ulju, zbog čega se nalazi na spisku namirnica koje bismo trebali jesti samo u rijetkim prilikama.
Zbog ovakve termičke obrade krompir „popije“ puno ulja i znatno povećava kalorijsku vrijednost namirnice. U sto grama običnog krompira nalazi se oko 77 kalorija, dok ista količina pomfrita ima oko 300 kalorija.
No, jeste li znali da hrskavi pomfrit možete ispeći i bez trunke ulja ili s vrlo malo ove namirnice? U svijetu, ali i kod nas sve su popularnije friteze na vrući zrak (air fryer), koje, kao što im ime kaže, omogućavaju prženje hrane uz pomoć vrućeg zraka.
Za razliku od pečenja u rerni, krompiri pečeni u fritezi na vrući zrak hrskaviji su, jer zrak struji i termički obrađuje namirnicu na manjem prostoru. Zbog toga iziskuje i kraće pečenje. Povrh svega, pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak lišeno je prskanja ulja i nereda u kuhinji.
Kako ispeći pomfrit u fritezi na vrući zrak?
Dovoljno je manju količinu osušenog i narezanog krompira staviti u košaru friteze na vrući zrak, odabrati vrijeme i željenu temperaturu te započeti termičku obradu. Friteza se automatski isključuje nakon isteka odabranog vremena, što smanjuje šansu od pregorijevanja hrane.
Ovisno o debljini izrezanih krompirića, za pečenje pomfrita u fritezi na vrući zrak bit će vam potrebno 10 do 20 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stepeni. Poželjno je da na pola pečenja protresete košaru i provjerite kako izgledaju krompiri.
Ne pretrpavajte košaru jer ćete tako smanjiti šansu za ravnomjerno pečenje krompira.
Krompiri pečeni bez trunke ulja su vrlo hrskavi, ali lišeni onog slasnog okusa na koji smo tradicionalno navikli. Ako želite, očišćeni, narezani i osušeni krompir možete pomiješati s jednom žlicom ulja prije stavljanja u fritezu na vrući zrak. Tako pripremljen krompir bit će ukusniji, ali i dalje zdraviji od uobičajenih krompira pečenih u dubokom ulju.
Iako se u fritezi na vrući zrak može pripremiti sve od muffina do pizze, idealno su kuhinjsko pomagalo za pripremu pohovanog mesa, ribe i povrća te drugih jela koja se inače peku na dosta masnoća.
(SB/Zadovoljna.hr)
Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 29 min0
Svijet
"NAŠA BOL NE ZASLJEPLJUJE NAS ZA PATNJU DRUGIH": Palestinci u Gazi protestovali sa slikama ubijene izraelske djece
Prije 40 min0
Ekonomija
DA LI JE OVO NAJJEFTINIJE MJESTO ZA LJETOVANJE: Cijeli dan jela i pila za samo 10,50 eura
Prije 47 min0
Sport
INTER ELIMINISAN SA SVJETSKOG KLUPSKOG PRVENSTVA: Brazilci idu u četvrtfinale
Prije 1h0
Jeste li znali
NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA SVE ĆE UZDRMATI: Trebala je biti zdravija opcija, ali još je ŠTETNIJA
Prije 17h1
Jeste li znali
ONE RIJETKO PRVE NAPADAJU: Ako vidite zmiju, ovo je najveća greška koju možete napraviti
28. Jun. 20250
Jeste li znali
BILI SU POZNATI KAO NACIJA PUŠAČA: U ovoj državi od danas zabrana pušenja u parkovima, oko škola, na plažama...
29. Jun. 20250
Jeste li znali
PREVIŠE ILI PREMALO, PRLJAVO ILI ZAČEPLJENO: Ako vam mašina za suđe ne pere čaše dobro, možda je ovo problem
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.