HAOS S VAKCINAMA: EU prijeti, Švedska prestala plaćati "Pfizeru"

Europska unija danas je pozvala farmaceutske kompanije da se drže dane riječi za isporuke vakcina protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije Covida-19.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Svijet, željan obnove privrede i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj vakcina kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije, koja je odnijela više od 2,1 miliona života.

Međutim, vakcinisanje u EU sporo se odvija u usporedbi s nekim drugim zemljama i nailazi na probleme, naročito zbog zastoja u lancu snabdijevanja.

"AstraZeneca", koja je razvila svoju vakcinu zajedno s Univerzitetom u Oxfordu, saopćila je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja marta. "Pfizer" je saopćio da će doći do privremenog usporavanja snabdijevanja od kraja januara do početka februara.

Von der Leyen: Morate isporučiti vakcine

"Europa je uložila milijarde kako bi pomogla razviti prve svjetske vakcine protiv Covida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na virtuelnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"A sada ih kompanije moraju isporučiti. One moraju poštovati svoje obaveze."

Zemlje članice EU mogle bi izvesti "AstraZenecu" pred sud zbog kršenja ugovora o snabdijevanju ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef latvijske diplomatije Edgars Rinkevics.

"Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU", rekao je ministar za Reuters preko svog portparola.

Svaka država članica EU ima odvojeni ugovor o snabdijevanju s kompanijom.

Njemački ministar zdravstva podržao je prijedloge EU o uvođenju ograničenja na izvoz vakcina protiv Covida-19, izjavivši da Europa treba imati svoj "pravedni udio".

"Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako", rekao je za televiziju ZDF ministar zdravstva Jens Spahn.

"AstraZeneca" saopćila je da početne isporuke vakcina Europskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji.  

"Početne količine bit će manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u tvornici unutar našeg europskog lanca snabdijevanja", rekao je u petak portparol kompanije u saopćenju ne navodeći detalje. 

"To bi bilo zabrinjavajuće"

"AstraZeneca" je ponudila EU isporuku u februaru, ali nije razjasnila moguće preusmjeravanje doza iz Britanije, rekli su u utorak zvaničnici EU za Reuters.

Bilo kakav potez u svrhu ograničavanja izvoza u Britaniju, koja je nedavno izašla iz EU, ugrozio bi cilj o imunizaciji najosjetljivijih grupa do sredine februara, rekao je direktor Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske Simon Stevens.

Stevens je rekao zastupnicima da bi "to bilo zabrinjavajuće" ako bi se dogodilo.

Švedska obustavila plaćanje

Švedska je privremeno obustavila plaćanje "Pfizeru" za vakcinu i traži razjašnjenje o količini dostupnih doza u svakoj bočici, izvijestio je u utorak dnevnik "Dagens Nyheter".

Švedska želi znati broj doza koje joj dolaze na naplatu nakon što joj je "Pfizer" obračunao šest doza u svakoj bočici umjesto dogovorenih pet, pišu novine.

"Pfizer" Švedska odbio je komentirati za Reuters taj izvještaj, ali je za list "Dagens Nyheter" saopćio da naplaćuje šest doza po bočici vakcine.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus nazvao je prošle sedmice nejednak pristup vakcini "katastrofalnim moralnim slomom", pozvavši države i proizvođače na pravedniju raspodjelu vakcina širom svijeta.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pozvao je u utorak bogate zemlje da ne gomilaju vakcine, izjavivši da se svijet treba udruženim snagama boriti protiv pandemije.

"Bogate zemlje svijeta nabavile su velike količine doza", rekao je Ramaphosa na virtuelnom sastanku WEF-a. "Neke su zemlje nabavile čak do četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu... isključivši druge zemlje."

"AstraZeneca" dala mali ustupak EU

"AstraZeneca" je nakon haosa ponudila Europskoj uniji da u februaru ipak dostavi veći broj doza svojih vakcina.

Dva europska zvaničnika u utorak su kazala za Reuters da je "AstraZeneca" na dva vanredna sastanka jučer ponudila da nastavi dostavu 7. februara, umjesto prvobitno određenog 15. februara. 

Jedan od izvora za Reuters je rekao da je "AstraZeneca" povisila i broj doza vakcina planiranih za dostavu u februaru, u odnosu na smanjenja objavljena ranije ove sedmice, ali kompanija nije otkrila svoje planove za mart. 

Drugi europski zvaničnik koji je direktno uključen u razgovore, kazao je kako nije bilo ponude o povećanju broja doza. 

"AstraZeneca" određuje broj doza na nivou kvartala. Stoga povećanje u februaru, ako nije propraćeno povećanjem i u martu, možda i ne znači da će ukupno na nivou tri mjeseca biti većeg broja. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...