KAKO JE JEDNA DJEVOJČICA PREDVIDJELA SIGURNU SMRT I SPASILA STOTINE LJUDI: Zbog svog poteza proglašena je osobom godine, čestitao joj je i predsjednik države, čak su i asteroid nazvali po njoj

„Slobodna Bosna“ donosi ovu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Naša današnja priča vraćan vas u 2004. godinu, u vijeme kada je djevojčica po imenu Tilly Smith spasila stotinjak života od cunamija, izazvanog snažnim zemljotresom u Indijskom okeanu.

Desetogodišnja Tilly Smith s porodicom je bila na odmoru u Tajlandu. Dok se sa mlađom sestrom igrala na plaži Maikhao, primijetila je da se linija vode povlači, a na njenoj površini stvaraju mjehurići. Sjetivši se gradiva koje je učila na času geografije dvije sedmice ranije, otrčala je roditeljima i rekla im da misli kako će se pojaviti cunami.

Ovi su je shvatili ozbiljno te su upozorili posjetioce plaže, ali i osoblje obližnjeg hotela, na potencijalnu opasnost. Uprava hotela organizirala je hitnu evakuaciju, izbjegavši tako smrt brojnih gostiju – golemi cunami je, naime, u potpunosti razorio zgradu!

Poprište su pravovremeno napustili i kupači: Maikhao je bila jedna od rijetkih tajlandskih plaža na kojoj niko nije stradao u katastrofi. Pametna curica proglašena je djevojčicom godine, čestitao joj je Bill Clinton, a jedan asteroid nazvan je njenim imenom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...