ADVOKAT IFET FERAGET ZALEDIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: "Dodik je sebi dozvolio nešto što nije smjelo da se desi"

Ko sad treba i kako treba reagovati na zahtjeve Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da se podigne optužnica protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, za "Novi dan" objasnio je advokat Ifet Feraget govoreći o napadima Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

  • Društvo

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 2

Mi znamo kako implementirati pravo i vrlo dobro znamo ko nam to ne dozvoljava, a to su ljudi koji upravljaju ovom zemljom 30 godina“, poručio je Feraget na početku gostovanja na N1.

Pravo je egzaktno, uz ispriku da postoje određene norme koje nisu dovoljno precizne. Mi imamo suficit nemorala i deficit prava – zbog toga ne možemo reći da je Bosna i Hercegovina pravna država“, istaknuo je.

Na naše pitanje ko treba da bude taj ko će pokrenuti sudski proces protiv Dodika, što zahtijeva CIK, Feraget je rekao kako je Dodikova izjava o Vanji Prutini-Bjelici govor mržnje.

Milorad Dodik je sebi dozvolio nešto što nije smjelo da se desi. To što je rekao za Vanju Prutinu-Bjelicu, sasvim sigurno možemo svrstatati u kategoriju govora mržnje, ali to ne znači da ste ostvarili obilježje određenog krivičnog djela. Na sceni je očigledno jedna diskriminacija na osnovu spola, diskriminacija na osnovu statusa, i krajnji cilj bio je da se naruši ugled osobe kojoj je ta izjava bila usmjerena. Što se tiče krivične odgovornosti, sva četiri krivična zakona sadrže krivično djelo izazivanje uz određene modifikacije i samog naziva, ali možemo reći izazivanje nacionalne ili rasne ili vjerske mržnje, netolerancije itd. i ta norma glasi ‘onaj ko izaziva tu mržnju ili je raspiruje, bit će kažnjen kaznom od - do’. Problem je što je ta norma vrlo neprecizna, to su više relikti onog starog sistema, gdje niste imali slobodu govora. Danas je imamo, ali zato pojedinac trpi. Sloboda izražavanja je ograničena pravom drugoga, dakle država ima pravo da ograniči donošenjem zakona o kleveti, država ima pravo da ograniči slobodu izražavanja u onom dijelu kada je u pitanju javni red i mir, nacionalna sigurnost ili ugled drugih ljudi. Milorad Dodik je morao znati da supružnici prilikom zaključenja braka sporazumno biraju prezime i imaju pravo, u slučaju razvoda, da zadrže prezime bračnog druga. Ako to nije čuo, ne daje mu za pravo da vrijeđa bilo koga po tom osnovu“, potcrtao je advokat u razgovoru za N1.

Rekao je i da sudska praksa nema odgovor na to te da Dodik sigurno svjesno plasira te teze i podržava onu matricu koju slušamo 30 godina, a to je, kako ističe Feraget, stvaranje kolektivne paranoje.

Ne može biti Srbin dobar ako je bio udat ili oženjen za drugu vjeru. Kad izađete u BiH, o tome se više ne razgovara“, kazao je.

Naveo je i da će, kada je riječ o Dodikovom vrijeđanju Bjelice-Prutine, vjerovatno sve ostati na ovome, to jest na reakcijama javnosti, zato što nemamo jasan zakon kad je u pitanju poštivanje vjere, nacije i tako dalje.

Dakle, ja sam loš advokat ako sam Bošnjak ili musliman, a vi ste dobar ako ste Srbin ili Hrvat. To su gluposti“, naveo je primjer.

Istaknuo je i da se ne radi na izmjeni zakona u vezi s tim te da je sadašnji prepisivan iz starog sistema, odnosno star nekoliko decenija.

Imamo jedan relikt iz prošlosti koji je na papiru predviđen kao krivično djelo i sama sankcija ništa ne znači, jer pred sudom ne možete dokazati da je njegova namjera bila da izaziva vjersku ili nacionalnu mržnju“, poručio je Feraget gostujući na N1.

Rekao je i da neće biti ni otvaranja istrage, već će biti naredba o nesprovođenju istrage, jer je ta norma neprecizna.

Podsjetio je i na slučajeve "Memić" i "Dragičević" te istaknuo kako smo svjedoci da se u BiH ne poštuje ni pravo na život, što se moglo vidjeti upravo na spomenutim slučajevima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...