ŠOKANTNA VIJEST IZ "ASTRAZENECE": Isporuka vakcina kasnit će najmanje dva mjeseca!

Čelnik "AstraZenece" Pascal Soriot dao je intervju za italijansku "La Repubblicu", u kojem je istaknuo da njegov tim radi 24 sata na dan sedam dana u sedmici na otklanjanju mnogih problema u proizvodnji vakcina. Naveo je da proizvodnja u osnovi kasni dva mjeseca.

  • Vijesti

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Soriot, izvršni direktor britansko-švedske multinacionalne kompanije, rekao je za "La Repubblicu" da je ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom potpisan tri mjeseca prije ugovora s EU-om, što im je dalo više vremena za saniranje nedostataka u procesu. Objasnio je i da su probleme zbog "povećanja" proizvodnje vakcina imali u dva pogona, u Holandiji i Belgiji.

"Komplicirano je, pogotovo u ranoj fazi, kada morate doista riješiti sve moguće vrste problema. Vjerujemo da smo riješili ta pitanja, ali u osnovi zaostajemo dva mjeseca za onim gdje smo željeli biti", kazao je Soriot.

"Da li bih želio da radimo bolje? Naravno. Ali, znate, ako isporučimo u februaru ono što planiramo isporučiti, to nije malo. Planiramo isporučiti milione doza u Europu, to nije malo", pravda se šef "AstraZenece".

Vakcina "AstraZenece" već se koristi u Velikoj Britaniji, ali EU je još nije odobrio, iako se očekuje da će joj Evropska agencija za lijekove (EMA) dati zeleno svjetlo krajem ovog mjeseca.

Evropski blok u avgustu je potpisao ugovor za 300 miliona doza, s opcijom za još 100 miliona. Evropska unija se nada da će, čim dobije odobrenje, isporuka odmah započeti, s nekih 80 miliona doza, koje će u 27 država stići do početka marta.

Evropska unija je naručila 600 miliona doza vakcina "Pfizer-BioNTech", koje se već daju ljudima širom Unije.

No, "Pfizer-BioNTech" objavio je prošle sedmice da odgađa isporuke za sljedećih nekoliko sedmica zbog radova na povećanju kapaciteta u svom belgijskom pogonu. Kao odgovor na kašnjenja, Evropska unija je rekla da bi mogla ograničiti izvoz vakcina proizvedenih na svom području.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...