I NEKA SE VUČIĆ DOBRO PRIPREMI, NAJTEŽI ISPITI SU PRED NJIM: Ovo su tri američka prijedloga za Srbiju

U Washingtonu se pojavio novi dokument o rješenju pitanja odnosa Kosova i Srbije, iza kojeg stoji čovjek bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, pišu mediji.

  • Regija

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 3

Prema tom dokumentu, tri su mogućnosti za dogovor između Beograda i Prištine, ali se ističe i da nijedna "nije idealna".

Prva je upotreba “podsticaja” za Srbiju - podrška donatora i ubrzano članstvo u EU za pristanak na priznanje, druga da se Srbija odobrovolji formiranjem novih autonomnih okruga za kosovske Srbe, ali i za Albance iz Srbije, a treća vraćanje pristupu razmjeni teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma za 2018., piše beogradski "Blic" i navodi da su to zaključci analize “Ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije”, iza koje stoji utjecajna think-tenk Međunarodna krizna grupa.

Ovo su, dakle, ta tri američka prijedloga rješenja za Kosovo:

1. Priznanje od Srbije za stvaranje novih autonomnih okruga za kosovske Srbe i srpske Albance.

2. Vraćanje pristupu razmjene teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma predviđenog za 2018. godinu.

3. U analizi se konstatuje da Evropska unija mora da postigne jedinstven stav u vezi s rješavanjem kosovskog čvora Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici koji odavno razdvaja srpski od albanskog dijela grada.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...