RAT OKO VAKCINA IDE DALJE: "AstraZeneca" pristala na sastanak s EU, "pobjednik" okršaja mogao bi se znati već večeras

Unija zahtijeva da im farmaceutski gigant isporuči 75 miliona doza iz britanskih tvorničkih pogona.

  • Svijet

  • 27. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 1

Europska komisija zatražila je od kompanije AstraZeneca da preusmjeri desetke miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje su napravljene u britanskim tvornicama u Europsku uniju, tvrdi britanski Daily Telegraph.

Štaviše, zvaničnici EU poručili su AstraZeneci da će ih tužiti za povredu ugovora ako doze proizvedene u Britaniji ne preusmjere u Uniju, čime je sukob između Bruxellesa i kompanije dodatno eskalirao nakon ionako povišenih tenzija posljednjih dana.

Sve je počelo još prošle sedmice kada je kompanija najavila da će u prvom kvartalu isporučiti znatno manje doza nego li je to bilo dogovoreno s EU, koja je u razvoj i proizvodnju vakcina uložila oko 300 miliona eura. Pritom valja podsjetiti da samo vakcina AstraZenece, razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oxford, Europska agencija za lijekova (EMA) još nije odobrila za korištenje u EU.

Kako je EU birokratija već na udaru javnosti zbog znatno sporijeg tempa vakcinisanja nego se to najavljivalo, jasno je da je birokratiji u Bruxellesu prekipjelo ovo prepucavanje s AstraZenecom, čiji im je direktor Pascal Soriot jutros i pomalo bezobrazno poručio da stanje s isporukom i "nije tako loše".

Potom se jutros pojavila i informacija da predstavnik kompanije neće ni doći na dogovoreni sastanak s zvaničnicima EU. Prema posljednjim informacijama, čini se da će se taj sastanak s ljudima iz AstraZenece ipak održati.

"Prvo Britanija"

U međuvremenu, pritisak na kompaniju sve je jači pa je tako i portparol EK sasvim otvoreno poručio da "ako britanske tvornice rade bolje, očekujemo od njih da dostave doze vakcina u EU. Tako smo se dogovorili s AstraZenecom".

Zvaničnici EU dalje tvrde i da im je kompanija ponudila samo četvrtinu od 100 miliona doza koje su obvezali dostaviti u prvom kvartalu ove godine, iz čega Daily Telegraph zaključuje da Bruxelles očekuje da kompanija dostavi i preostalih 75 miliona doza, pa makar to bilo i iz britanskih tvornica.

Direktor AstraZenece Pascal Soriot pak ističe da kompanija ima ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom koji ih obvezuje da doze proizvedene u britanskim tvornicama prvo podmiruju i britanske potrebe za vakcinama.

- Tako stoje stvari. U ugovoru s EU spomenuto je da su i doze iz britanskih tvornica opcija za Europu, ali tek kasnije. No, brzo napredujemo, dostava u Britaniji izuzetno je brza. Čim se vakciniše dovoljan broj Britanaca, moći ćemo iz britanskih tvornica opskrbljivati i Europu. No, ugovor s Ujedinjenim Kraljevstvom je jasan - njima prvima idu doze - tvrdi Soriot.

No, teške riječi teško će umiriti EU, ali i vlade država članica koje su također nervozne zbog kašnjenja u isporukama vakcina. Naime, zvaničnici u Bruxellesu već sumnjaju da je dio doza koje su bile namijenjene Uniji završio u Velikoj Britaniji, zbog čega su priprijetili i da će stopirati izvoz Pfizerovih doza, koje se proizvode na teritoriju EU, u druge države (a tu se prvenstveno mislilo na Britaniju).

Sastanak

Da bi se napeta situacija razriješila, Komisija je pozvala šefove AstraZenece na sastanak u srijedu u Bruxellesu, a kompanija se pozivu odazvala. Politico javlja da će u ime kompanije na sastanku sudjelovati Iskra Reić, viša potpredsjednica kompanije za Europu i Kanadu, inače hrvatskog porijekla.

Izvori Daily Telegrapha pak tvrde da je EK već dala kompaniji rok do 29. februara, do kojeg moraju ponuditi adekvatno objašnjenje za najavljeno kašnjenje isporuka vakcina. Spomenuti datum je ujedno i dan kada se očekuje EMA-ino odobrenje oksfordske vakcine u EU.

Soirot tvrdi da se AstraZeneca nije obvezala da će dostaviti 100 miliona doza u prvom kvartalu, nego da će učiniti sve u njihovoj mogućnosti da ih dostavi. Ukupno bi kompanija Uniji trebala dostaviti 400 miliona doza, od čega bi njih 2,7 miliona išlo Hrvatskoj.

Na EK se sada vrši veliki pritisak da objavi ugovor s kompanijom kako bi se vidjelo je li kompanija doista iznevjerila svoju obvezu i kakva je ona uopće bila. No, iz Bruxellesa zasad nisu pokazali spremnost na taj potez, usprkos sve glasnijoj prozivci koja dolazi ne samo iz država članica, nego i iz klupa Europskog parlamenta.

Zbog nevoljkosti Komisije da objavi šta je to točno potpisala, čak je i europska pravobraniteljica otvorila istragu. Vrijeme curi, a ko će izaći kao "pobjednik" iz ovog okršaja možda će se znati već večeras.

(Jutarnji.hr)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...