ONI TO RADE NAMJERNO: Čuveni proizvođač mobitela suočen sa milionskom tužbom zbog usporavanja starijih uređaja, svakom vlasniku trebaju isplatiti...

Euroconsumers je u decembru podnio dvije slične tužbe u ime organizacija članica Test-Achats u Belgiji i OCU u Španiji, a planira i parnicu u Portugalu.

  • HiTec

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 0

Apple je suočen s tužbom udruženja za zaštitu potrošača Euroconsumers zbog navodnog namjernog usporavanja starijih iPhone uređaja u Italiji, prenosi TechCrunch.

Od Applea se traži 60 miliona eura odštete, odnosno oko 60 eura po uređaju za vlasnike iPhone 6 serije modela prodanih u Italiji između 2014. i 2020. godine. Euroconsumers navodi da je naknada od 60 eura prosječan iznos koji su potrošači platili za zamjenu baterije na svojim uređajima. Glavna direktorica politike i izvršenja Euroconsumersa Els Bruggeman rekla je da korisnici iPhone 6 serije modela nisu dobili proizvod održivog kvaliteta.

„Ne samo da su potrošači prevareni, već su se morali suočiti s frustracijom i finansijskom štetom“, objašnjava Bruggeman te dodaje kako je s ekološkog stajališta to krajnje neodgovorno. Appleov je glasnogovornik rekao za "The Verge" da nikada nisu skratili vijek proizvoda ili pogoršali korisničko iskustvo s namjerom da potrošači nadograde svoje postojeće uređaje.

„Naš je cilj uvijek bio proizvoditi uređaje koje naši kupci vole, a važan je dio učiniti da životni vijek iPhonea bude što duži“, zaključuje glasnogovornik Applea.

Prošle godine, Apple je pristao na nagodbu u Sjedinjenim Američkim Državama u vrijednosti 613 miliona dolara nakon što su priznali usporavanje starijih iPhonea kako bi se sačuvao vijek trajanja baterije. Korisnici iPhonea otkrili su 2017. godine da iOS ograničava brzinu procesora kako baterije stare, a da im je Apple otkrio tu funkciju, potrošači bi mogli umjesto novog uređaja, jednostavno, kupiti novu bateriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...