NERED NA FRANCUSKIM ULICAMA: Demonstranti se sukobili s policijom, a ovo je razlog njihovog protivljenja...(VIDEO)

U više francuskih gradova danas su održani novi protesti zbog usvajanja novog zakona o sigurnosti kojim se zabranjuje snimanje policijskih službenika i postavljanje videosnimaka policajaca na društvene mreže.

  • Svijet

  • 30. Jan. 2021  30. Jan. 2021

  • 1

Prema zvaničnim izvještajima, više od 3.000 građana izašlo je na proteste u Montpellieru dok su u Parizu nezadovoljni građani u velikom broju izašli na Trg Republike.

Francuzi već nekoliko mjeseci protestuju protiv donošenja novog zakona o sigurnosti koji bi u suštini zabranio snimanje aktivnosti policijskih službenika.

Mnogi su ovakav zakon, za čije se donošenje zalaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, protumačili kao udar na demokratiju i slobodu pojedinca te su poručili kako se Macron ovim potezom priklonio desničarskim politikama u Francuskoj.

Vlasti u Francuskoj poručile su kako je donošenje ovog zakona nephodno zbog sve većih napada na policijske službenike i poziva na nasilje koji se šire društvenim mrežama.

Predloženi zakon o sigurnosti već je odobren u Nacionalnoj skupštini, a u martu 2021. godine trebala bi se održati sjednica Senata koji će donijeti konačnu odluku o usvajanju ovog zakona.

Nezadovoljnim građanima na današnjim protestima pridružili su se i aktivisti antivladinog pokreta "Žuti prsluci" kao i mnogi drugi građani koji su iznijeli zahtjeve koji se tiču ublažavanja rigoroznih epidemioloških mjera koje su francuske vlasti donijele u posljednjih nekoliko sedmica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...