BRITANSKI BBC POJAŠNJAVA: Je li "pukla tikva" između Bidena i Netanyahua

Samo je Reganova administracija uvodila sankcije Izraelu.

  • Svijet

  • 11. Maj 2024  

  • 1

Pukotina u američko-izraelskom savezu prvi put poslije decenija

Predsjednik Joe Biden prekinuo je dio jednog od najznačajnijih svjetskih strateških odnosa ove sedmice.

To se dogodilo u televizijskom intervjuu, kada je upitan šta će se dogoditi ako Izrael krene u planiranu invaziju na Rafu. "Nećemo mu isporučiti oružje", odgovorio je.

Isporuke oružja su temelj američko-izraelskog saveza. Prvi put u četiri decenije pojavila se pukotina, piše BBC.

Biden je bio pod stalnim pritiskom u zemlji i inostranstvu da pomogne u spriječavanju daljih velikih civilnih žrtava i pogoršanja humanitarne krize u Gazi.

Konačno je prešao prag uskraćujući isporuke oružja Izraelu, najbližem strateškom savezniku Amerike u regionu - potez koji nije viđen od predsjednika Ronalda Reagana 1980-ih.

"Od početka rata, Biden je bio uhvaćen u političkoj podjeli između neupitno proizraelske republikanske stranke i svoje vlastite duboko podijeljene Demokratske stranke", kaže Aaron David Miller, bivši analitičar State Departmenta i veteran bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Do sada je izgledalo da je predsjednik oklijevao da učini bilo šta što bi naštetilo američko-izraelskim odnosima, kaže Miller.

Ono što se promijenilo je stav Bidena da su Izraelci bili blizu odluke da napadnu Rafah.

Izrael je u ponedjeljak rekao da njegove kopnene snage počinju "ciljane aktivnosti" na istoku grada, a izraelski tenkovi su, kako se navodi, gomilani u blizini naseljenih područja. Stanovnici su prijavili konstantan zvuk granatiranja i rekli da su jedva funkcionalne bolnice preplavljene ranjenicima.

UN kažu da je više od 100.000 ljudi pobjeglo od borbi i da se suočavaju s teškim nedostatkom skloništa, hrane, vode i sanitarnih usluga.

Premijer Benjamin Netanyahu je više puta obećao da će pokrenuti punu kopnenu invaziju na grad, dom za više od milion raseljenih Palestinaca. On kaže da je potrebna velika operacija kako bi se uništila četiri preostala Hamasova bataljona koja se tamo kriju i da će biti izvedena bez obzira na to hoće li pregovori o prekidu vatre uspjeti.

Vašington ga je u više navrata pozivao da to ne čini, ciljajući na "ciljanu operaciju" u Rafahu protiv Hamasa. Miller kaže da se predsjednik boji da bi invazija na Rafah "u osnovi potkopala svaku šansu za deeskalaciju rata i oslobađanje talaca".

Bivši zvaničnik, koji je godinama savjetovao administracije u kojima je Biden služio, kaže da predsjednik također želi izbjeći krizu sa susjednim Egiptom. Postoji i rizik da bi invazija izazvala još više ljutnje i podjela u Demokratskoj stranci, kaže on.

"Dakle, poslao je signal", kaže Miler.

Uoči televizijskog intervjua  Bidena u srijedu, SAD su stavile "pauzu" na isporuku oružja Izraelu - samo jednu pošiljku bombi od 1.000 kg i 250 kg.

"Visoki zvaničnik administracije rekao mi je da postoji posebna zabrinutost zbog 'krajnje upotrebe' oružja velikog nosivosti i uticaja koje bi ono moglo imati u gustom urbanom okruženju, 'kao što smo vidjeli u drugim dijelovima Gaze'", piše BBC.

Bombe od jedne tone spadaju među najrazornija municija u izraelskom arsenalu. Njena vojska tvrdi da je takva municija neophodna za eliminaciju Hamasa. Također su bile u razmatranju pošiljke kompleta municije za zajednički direktni napad (JDAM) koji pretvaraju nevođene bombe u vođene, rekao je američki zvaničnik.

U petak je State Department izdao izvještaj koji je ranije ove godine naručio Biden, u kojem se navodi da je Izrael možda koristio oružje koje su  isporučile SAD kršeći međunarodno humanitarno pravo u nekim slučajevima tokom rata u Gazi.

Ali u izvještaju se navodi da nema "potpune informacije" u svojoj procjeni, što znači da bi se vojna pomoć mogla nastaviti.

Pukovnik Joe Buccino, bivši artiljerac američke vojske koji je postao visoki službenik u Centcomu, američkoj vojnoj komandi na Bliskom istoku, ističe da bi izraelska vojska mogla "izravnati" Rafah sa municijom koju već ima.

Vašington isporučuje Izraelu 3,8 milijardi dolara vojne pomoći godišnje. Kongres je tome nedavno dodao još 17 milijardi dolara vrijednih oružja i odbrambenih sistema - Izrael je kumulativno najveći svjetski primalac američke smrtonosne pomoći.

Pukovnik Buccino kaže da je pauzirana pošiljka "pomalo beznačajna" za bilo kakav napad na Rafah.

"To je kao mala politička igra za ljude u Sjedinjenim Državama koji su... zabrinuti zbog ovoga", kaže on.

 

Bez obzira da li je to slučaj ili ne, to nije ublažilo političke posljedice tog Bidenovog poteza. U hodnicima američkog Senata, republikanci su vrvjeli.

"Mislim da je ta pauza apsolutno nečuvena", rekao je američki senator Pete Ricketts, obraćajući mi se ispred sastanka Komiteta za vanjske poslove. "Predsjednik zaista nema pravo raditi ovo", stoji dalje u BBC-vom tekstu.

Kada sam mu rekao da Izrael još uvijek ima sredstva da izvrši svoj najavljeni planirani napad, odgovorio je: "Ovdje se radi o podršci našem savezniku Izraelu protiv terorističke organizacije".

Drugi republikanski senator, John Barrasso, rekao je da Izrael ima pravo da "radi ono što želi da zaštiti svoj suverenitet". Za njega je potez Bidena pokazao jednu stvar: "slabost ovog predsjednika".

Ali unutar Bidenove stranke, došlo je do toplijeg prijema odluke.

Demokratski senator Chris Coons prije dva mjeseca pozvao je na ograničenja vojne pomoći Izraelu ako pokrene napad na Rafah "u velikim razmjerima", bez značajnih promjena u načinu na koji su palestinski civili tretirani i zaštićeni.

"Sukob u Gazi… doveo je do mnogo bolnih razmišljanja za mnoge od nas koji sebe smatraju snažnim pristalicama Izraela, ali smo takođe veoma zabrinuti zbog patnje i humanitarnih uslova", kaže on.

On vjeruje da je predsjednik "iznova i iznova" pokušavao obuzdati Netanyahua, ali da su tenzije porasle jer se izraelski lider oslanja na političku podršku ultranacionalista koji se protive da humanitarna pomoć ide u Gazu i žele da protjeraju Palestince sa Zapadne obale.

"Ovo je možda prva prava pauza", kaže Coons.

"Raskid" s Netanyahuom također dolazi u kritičnom trenutku u pokušajima da se postigne prekid vatre u zamjenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas. Pregovori u Kairu prekinuti su ranije ove sedmice bez vidljivog rješenja.

Neki izraelski komentatori sugeriraju da će taj potez  Bidena ugroziti pregovore o taocima - da bi svaki pokušaj otupljivanja prijetnje izraelskim napadom na Rafah bio od koristi Hamasu.

Tekući detalji razgovora su, međutim, uglavnom nejasni, što otežava konačnu procjenu tvrdnje. Najveći kamen spoticanja je oko Hamasovog zahtjeva za trajnim prekidom rata, što Izrael odbija.

Odnos između Bidena i  Netanyahua seže pet decenija unazad i bio je turbulentan isto toliko.

Kada su obojica bili mladići,  Biden je rekao da je potpisao sliku koja je kasnije ostala na stolu Netanyahua i tu piše: "Bibi, volim te, ali ne slažem se ni sa čim što moraš da kažeš".

Netanyahu je često hvalio predsjednika zbog njegove podrške Izraelu, ali su se često sukobljavali oko glavnih političkih pitanja u vezi s Palestincima.

Manje od dvije sedmice nakon napada 7. oktobra, Biden je odletio u Izrael i zagrlio Netanyahua na pisti u Tel Avivu.

Bio sam tamo dok je Biden izlazio sa sastanka sa izraelskim liderom i njegovim ratnim kabinetom i stajao na podijumu da potvrdi svoju neupitnu podršku Izraelu. Ali imao je upozorenje: Nemojte ponavljati greške koje smo napravili nakon napada 11. septembra. I objasnio je na šta je mislio: "Palestinski narod također jako pati, i mi tugujemo za gubitkom nevinih palestinskih života kao i cijeli svijet".

Ratno putovanje Bidena poprima daljnji značaj kada se pogleda unazad: početak pokušaja da se spriječi skoro neviđeni prekid u američko-izraelskim odnosima, koji su se ove sedmice sve više približavali.

U četvrtak, dan nakon što je Biden najavio pauzu u isporuci oružja, Netanyahu je uzvratio. Premijer je odavno shvatio da svoju bazu može okupiti pokazujući prkos pritisku SAD-a.

"Ako trebamo da stojimo sami, stajat ćemo sami. Rekao sam da ćemo se, ako bude potrebno, boriti noktima", rekao je.

Prenio sam tu izjavu Chrisu Coonsu, demokratskom senatoru.

"Ne moraju da se bore noktima", rekao je. "Oni će se i trebati boriti sa modernim sistemima naoružanja koje su razvili u mnogim slučajevima zajedno s nama, a koje u mnogim slučajevima obezbjeđujemo mi".

"Ali oni bi to trebali učiniti na način koji minimizira civilne žrtve", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...