ADVOKAT FERAGET PONOVO ŠOKIRAO: "Svi pojedinci koji su učestvovali u zataškavanju ubistva Dženana Memića su..." (VIDEO)

"U Bosni i Hercegovini nije samo zakazao sistem, već se i dalje radi na tome da se ubistvo Dženana Memića zataška", izjavio je Ifet Feraget, advokat Muriza Memića, oca ubijenog mladića, gostujući u "BHT1 uživo".

  • Vijesti

  • 01. Feb. 2021  01. Feb. 2021

  • 3

Nakon što je SIPA jutros uhapsila dvije osobe, osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa protuzakonitim posredovanjem i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, Feraget je rekao da nije bio siguran kada će, ali da je vjerovao da će doći ovaj dan.

“Ovo je bila iscrpna borba, radili smo naporno i vjerovao sam da će ovaj dan doći”, istaknuo je on.

Feraget je naglasio da je ovo istraga o istrazi te da tužioci ne smiju da se sakrivaju iza izjave “Istraga je u toku”.

“Ako tako kažete, morate da stojite čvrsto pri tome, da ste uradili sve što ste mogli”, poručio je.

Prema njegovim riječima, Alisa Mutap jedini je svjedok događaja iz noći 8. februara 2016., kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je i preminuo 15. februara 2016. godine.

“Alisa je jedini živi svjedok, a ako je Sud isključio nesreću, otkud amnezija kao rezultat nesreće?”, rekao je Feraget te dodao da, prema mišljenju stručnih osoba, čak i ako je došlo do amnezije, ona mogla biti kratkotrajna.

Naveo je da je do sada u slučaju “Memić” podnio krivičnu prijavu protiv skoro 50 ljudi, među kojima je desetak kantonalnih i tri federalna tužioca.

“Imamo na sceni veliku hipokriziju. Istražilac s iskustvom je rekao da ovo nije saobraćajna nesreća, a tužilac kaže neka ‘sada bude tako'”, istaknuo je Feraget te dodao da je “strašno s koliko spremnosti oni koji nisu u pravosuđu, podupiru njegov nezakoniti rad”.

“Pravosuđe nije nezavisno. Cijeli sistem je poremećen i sada treba raditi na tome da se on ponovo uspostavi”, naglasio je.

Kako je rekao, pojedinci koji su umiješani u cijeli slučaj, s vremenom su napredovali na svojim pozicijama.

“U Kantonalnom MUP-a svi pojedinci koji su učestvovali u zataškavanju ubistva su napredovali, Dalida Burzić je sudija Suda BiH, svi su nagrađeni”, istaknuo je Feraget.

Dodao je da su slučajevi “Memić” i “Dragičević” davno prešli granice BiH te da se sada i Sud BiH bavi slučajem “Memić”.

“Moramo se obračunati s ljudima koji su kriminalci i rade u ili za pravosuđe”, poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...