SNAGA I MOĆ: Amerikanci su novi vladari neba, unaprijedili su borbene avione koje radari teško otkrivaju, pogledajte ih na djelu (VIDEO)

Budući da je F-22 izvorno napravljen kako bi imao životni vijek od 8.000 sati naleta, ovim aktivnostima očekivani vijek trajanja flote je udvostručen.

  • HiTec

  • 02. Feb. 2021  02. Feb. 2021

  • 0

Lockheed Martinov F-22 Raptor je mlazni višenamjenski borbeni avion smanjene radarske i infracrvene vidljivosti, razvijen isključivo za Ratnu avijaciju SAD-a, gdje se aktivno koristi od 2005. godine do današnjih dana. Ukupno ih je izrađeno 195, a njihovi jedini vlasnici kažu kako je ovaj model jedan od najdominantnijih u svijetu i kako definira pojam zračne dominacije za SAD-u. Iz Ratne avijacije sada su objavili i kako su najnovijim programom nadogradnje produžili resurse svoje flote F-22 Raptora i osigurali da njihovi avioni pete generacije ostanu funkcionalni i korisni još dugi niz godina.

Letjet će do 2060. godine

Čak 400 radnika u zračnoj bazi Hill u Utahu radilo je na nadogradnjama F-22, a proces je nedavno dovršen i na posljednjem primjerku tog aviona. U sklopu programa obnove svim F-22 Raptorima aplicirane su strukturne modifikacije, povećane su borbene sposobnosti, a resursi su im produljeni za dodatnih 8.000 sati naleta.

Budući da je F-22 izvorno napravljen kako bi imao životni vijek od 8.000 sati naleta, ovim aktivnostima je očekivani vijek trajanja flote udvostručen. Očekuje se da bi ovako obnovljeni ovi avioni u upotrebi mogli ostati čak do 2060. godine, odnosno više od 40 godina otkako su proizvedeni.

Svih 135 aktivnih F-22 Raptora prošlo je zahtjevan proces u šest koraka, a osim nadogradnji, popravljena su i sva oštećenja, riješeni problemi s korozijom, a obnovljen je i stealth premaz koji smanjuje radarski odraz aviona. Sljedeća na redu je nadogradnja aviona i obnova spomenutog antiradarskog premaza na usisima motora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...