EPILOG DRAME NA NEBU: Avionu u letu otpala vrata kabine, otkriven razlog opasnog incidenta…

To je tijelo objavilo inicijalni izvještaj o istrazi incidenta zrakoplova.

  • Hronika

  • 07. Feb. 2024  

  • 0

Vrata koja su odletjela s Boeinga 737 Max nedugo nakon polijetanja u januaru vjerovatno nisu bila pravilno osigurana, objavio je u utorak američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa.

To je tijelo objavilo inicijalni izvještaj o istrazi incidenta zrakoplova Alaska Airlines 5. januara kada su u letu otpala vrata kabine.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon polijetanja zrakoplova na letu 1282 iz Portlanda prema Ontariju.

U izvještaju se kaže da su nedostajala četiri ključna vijka koja su namijenjena zatvaranju ploče kabine koja stoji na mjestu izlaza u slučaju opasnosti, objavio je BBC.

Do neplaniranog odvajanja zadnjih lijevih vrata za izlaz u slučaju opasnosti došlo je na visini od oko 4.900 metara.

Čini se da je nedostatak šarafa omogućio pomicanje ploče iz njezine pozicije i odvajanje od zrakoplova, kaže se u izvještaju.

Ploča koja pokriva izlaz u nuždi odvojila se i ostavila zjapeću rupu na bočnoj strani trupa. Zrakoplov je tada pretrpio nagli gubitak tlaka u kabini no vratio se u zračnu luku bez žrtava.

Aviokompanija Alaska Airlines je nakon toga prizemljila sve zrakoplove Boeing 737-9 iz svoje flote.

Prizemljenje te linije zrakoplova rezultiralo je otkazivanjem hiljada letova u januaru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...