ADVOKAT FERAGET: "Uvjeren sam da će Gordana Tadić ovo dovesti do kraja, jer ima hiljade dokaza da je podmetnuto" (VIDEO)

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, kazao je za N1 kako njegova porodica i on nisu spavali već dvije noći otkako je SIPA, zajedno s Tužilaštvom BiH, pokrenula akciju u ovom predmetu. Istaknuo je kako su "znali da će doći do ovoga", ali da puštaju Tužilaštvo BiH da uradi svoj posao. Vjeruje da će ovaj slučaj upravo ova pravosudna institucija dovesti do kraja.

  • Društvo

  • 02. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 3

“Bio sam u bolnici, vidio sam Dženana, povreda je bila brutalna. Htjeli su da ga ubiju”, rekao je Memić u Danu uživo.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget na početku slučaja kazao je kako bi sve moglo trajati pet godina. Očekivao je to jer je, kako je rekao, “u pitanju zataškivanje ubistva”.

“I danas nisam optimističan kada je u pitanju vrijeme jer ovaj predmet obiluje opstrukcijama, podmetanjima i uništavanjem. I dalje se vrše ogromni pritisci na nosioce pravosudnih funkcija i svjedoke. Oni dolaze od politike, mi znamo ko su ti ljudi, koga smo na početku informisali o svemu, ko je vrši opstrukcije od početka i zašto dugo traje”, rekao je Feraget.

Podsjetio je kako “Alisa Mutap nikada nije saslušana u Tužilaštvu, a Alisa je jedini i ključni svjedok ubistva Dženana Memića”.

“Njeni tragovi krvi na licu mjesta pokazuju da se kretala. Oduzimanje mobitela iz unutrašnjeg džepa Dženanove jakne, znala je šta radi i predavanje mobitela njenom ocu, pokazuje da je učestvovala u zataškivanju ubistva jer je taj telefon Zijad vratio Murizu nakon nekog vremena. Dalida Burzić je rekla da je razgovarala s Alisom i prenijela da taj neko nije imao namjeru da ubije Dženana nego je bila tuča koja je eksalirala. To ide u prilog da je Dalida Burzić činom hapšenja oca Zijada i policajca Dupovca trebala biti privremeno udaljena iz Suda BiH, ali očito je da duh Milana Tegeltije još nije napustio VSTV. Postoje razlozi da Ured discplinskog tužioca pokrene postupak protiv nje, još nije nastupila zastara. Znamo i s kim je bila na Vlašiću, ali nećemo govoriti o tome zbog istrage”, kazao je Feraget.

Naglasio je kako je “montaža ovog procesa bila brutalna” te da “postoji milion i jedan dokaz zbog čega bi Dalida Burzič i ostali tužioci trebali biti procesuirani”.

Otac Muriz kazao je kako mu je Alisin otac vratio Dženanov mobitel ispred bolnice te da mu je dolazio u kuću.

“Kleo se da nemaju ništa s tim, ali je njegova supruga rekla mojoj kako su napadnuti i da je Alisa izudarana. Ja sam Ziji rekao: ‘Reci mi ime i nemaš više ništa s tim’. Nije htio. Bio sam kod Dupovca 12. maja 2016. godine i rekao mi je da je bio na obdukciji i da je zaključak dr. Žuje da je ubijen, samo da se ne bi složio s njim da je metalna šipka već neki metalni predmet i da hoće da uvuče auto kako bi mogao više naplatiti odštete”, kazao je Muriz.

Feraget je istakao kako Dupovac “nije sačinio službene zabilješke o radnjama koje je poduzimao i da je nabavljao predmete koji nemaju veze s krivičnim djelom”.

“Predmet Dženan Memić obiluje po broju uništenih, skrivenih i krivotvorenih tragova. Pribavljati auto koje nema veze sa saobraćajnom nesrećom govori o namjerama tih lica. Renault Clio je navodno identifikovan na osnovu navodno pronađenog traga laka koji je podmetnut i kada je vještak utvrdio da odgovara tom vozilu, Tužilaštvo je taj dokaz uklonilo jer auto nije odgovaralo povredama na Dženanu. Onda su krenuli u potragu za drugim vozilom i za isti komad laka vještak je rekao da odgovora kombiju. Kada smo predložili vještačenje tog laka nismo dobili jer je ukraden u FMUP-u. Tvrdim da on ne potiče ni od kombija niti od Renault Clija”, kazao je Feraget.

Za gospodina Mutapa kazao je kako je “zajedno s Dupovcem učestvovao u istražim radnjama pribavljanja Renault Clija”.

“U to vrijeme niko nije vjerovao da će ovo poprimiti ove razmjere. Na jednom snimku se vidi i auto Zijada. Sve što Tužilaštvo BiH ima, imalo je i Tužilaštvo KS”, kazao je Feraget.

Memić je istakao kako je “fali sat vremena” odnosno da je “Dženan kasno dovezen u bolnicu jer je umirao sat vremena u Aleji, a Alisa je bila pored njega”.

“O početka sam vjerovao u tužiteljicu Gordanu Tadić, i dalje vjerujem u nju. Ako ne dovede ovo do kraja neću joj zamjeriti, dala je sve od sebe, ali mislim da hoće jer je ovo preozbiljno da bi stali na ovome”, rekao je Memić.

Feraget je istakao kako bi se zbog predmeta “Dženan Memić” trebao mijenjati Zakon o krivičnom postupku i ograničiti sudije.

“Želim vjerovati da će Vrhovni sud FBiH odbiti žalbu Tužilaštva KS i da Tužilaštvo BiH krene dalje. Uvjeren sam da će Gordana Tadić ovo dovesti do kraja jer ima hiljade dokaza da je podmetnuto. Vehbija Seferović je prema Tužilaštvu KS bio u tri auta istovremeno. Nije rađena istraga nego montaža. Nekada se desi da podignete optužnicu iz najbolje namjere, ali nakon dokaza shvatite da je pogrešna i povučete je, a ovdje se istrajava. Krvavi džemper Alise Mutap nije izuzet, 11 snimaka nadozrnih kamera s hotela je uništeno”, kazao je Feraget.

Na pitanje odakle mu sve ove godine snaga da ne odustane, Muriz je odgovorio: “Od Dženana”.

“Ubili su mi dijete, ali nisu ponos. Nemojte me napraviti budalom na kraju. Znaju i pripadnici MUP-a i vještaci i tužioci da govorim istinu. Oni koji su radili istragu sada se tresu. Dženan je ubijen iz ljubomore. Alisa Mutap je živa, bila je s njim rame uz rame. U kakvim je vodama bila, istraga će dokazati. Policajci su mi rekli da su izbrisali poruke iz Dženanovog mobitela, pa da su vratili, da se Alisa dopisuje s nekim da se nađu i potuku. Ne vjerujem ništa i danas je mobitel u MUP-u. Imam sve dokaze“, rekao je te poručio: “Borim se i za Dženana i za drugu djecu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...