ŠOKANTNI DETALJI SA SUDA BiH: Kod Zijada Mutapa pronađena sveska u koju je bilježio svaki korak Muriza Memića

Svjedoci Tužilaštva S. D. i A. H. dali su iskaze i osumnjičeni su im se obratili riječima: “Neće vam se ništa desiti što se tiče policije, samo nemojte počiniti ubistvo i nabavite Renault.”

  • Hronika

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 3

Pred sutkinjom za prethodni postupak Suda BiH Tatjanom Kosović tužilac Ćazim Hasanspahić obrazložio je prijedlog za određivanje pritvora za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa.

Oni se terete za krivična djela organizirani kriminal, nezakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenja krivičnog djela.

Dupovac je pred sutkinjom kazao da je po činu viši policijski inspektor i da je srednjeg imovinskog stanja. Mutap je naveo da ima srednju stručnu spremu te da se izdržava tako što mu novac šalju ljudi iz inostranstva, piše "Avaz".

"Van svake dileme vidjet ćete da su osumnjičeni komunicirali i dali novac da se nabavi Renault Clio", kaže Hasanspahić.

Svjedoci Tužilaštva S. D. i A. H. dali su iskaze i osumnjičeni su im se obratili riječima: “Neće vam se ništa desiti što se tiče policije, samo nemojte počiniti ubistvo i nabavite Renault.”

Oni su kupovali dokaze. Obećavali su novac iz privatnih džepova da bi se vozilo nabavilo. Taj Renault nije korišten u postupku. Mutap na saslušanju nije negirao da se raspitivao o tom vozilu, jer je bilo na prodaju. Izvršeni su pretresi i pronađeni su telefoni, CD-ovi, USB stikovi… Kod Mutapa je pronađena sveska s bilješkama “Muriz Memić intervju” i “Muriz interno”, kaže Hasanspahić.

Tužilac je naglasio da se vodi istraga protiv 45 osoba, a da je jučer jedan svjedok zatražio zaštitu.

"Svjedoci traže zaštitu. Ometat će se istraga. Do danas mi ne znamo kako je mladić Dženan stradao" pojašnjava Hasanspahić.

Tužilaštvo, također, tvrdi da je u ovaj slučaj upetljana mreža ljudi.

"Ovdje su upetljani funkcioneri od kantona do države. Istraga je složena i postoje uvjeti da se odredi pritvor" navodi Hasanspahić.

Ermin Gačanović, advokat Dupovca, izrazio je zabrinutost, jer smatra da tužilaštvo zloupotrebljava institucije.

"Od 83 dokaza iz prijedloga odbrana je dobila samo 21. Ovdje je narušeno pravo na odbranu. Moj klijent je već jednom bio osumnjičen i ta istraga je okončana", kaže Gačanović.

I advokatica Mutapa usprotivila se određivanju pritvora i navela da je njen klijent ranije svesku koja je izuzeta, nudio Tužilaštvu da bi pomogao u istrazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...