ČOKOLADA POSTAJE LUKSUZ?: Cijene otišle u nebo, ali potražnja ne jenjava

Stručnjaci upozoravaju da glavni uzrok poskupljenja leži u ekstremnim vremenskim prilikama koje su pogodile ključne regije za uzgoj kakaa, prvenstveno Zapadnu Afriku, odakle EU uvozi gotovo sav kakao.

  • Ekonomija

  • Prije 12h  

  • 0

Prema najnovijim podacima Eurostata, cijene kakaa i čokoladnog praha u Europskoj uniji nastavile su dramatičan rast. U maju 2025. zabilježen je skok od čak 16,2% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, čime je potvrđen trend kontinuiranog poskupljenja koji traje već više od godinu dana. U maju 2024. rast cijena bio je 6,3%, što pokazuje koliko je inflacija čokolade ubrzala.

Stručnjaci upozoravaju da glavni uzrok poskupljenja leži u ekstremnim vremenskim prilikama koje su pogodile ključne regije za uzgoj kakaa, prvenstveno Zapadnu Afriku, odakle EU uvozi gotovo sav kakao. Smanjene žetve, u kombinaciji s rastom cijena šećera i energenata, dovele su do viših troškova proizvodnje, a time i do većih cijena za krajnje potrošače.

"Cijene kakaa gotovo su se utrostručile u odnosu na nivo prije dvije godine" pojašnjava Sizanah Striter iz investicijske kompanije Hargreaves Lansdown, prenosi Euronews.

Rekordne cijene i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, posljedice ovih promjena posebno su vidljive. Prema podacima Eurostata, harmonizirani indeks potrošačkih cijena za čokoladu porastao je za gotovo 65% u posljednjih pet godina. Krajem 2020. indeks je iznosio oko 97 bodova, dok je u januaru 2025. dosegao čak 160,8 bodova.

Za usporedbu, cijene hrane i pića u istom su razdoblju porasle za oko 38%, što znači da je čokolada poskupjela gotovo dvostruko više od prosjeka prehrambenih proizvoda.

Industrija pod pritiskom

Unatoč naglom rastu cijena, potražnja za čokoladom u Europi ne opada. Naprotiv – čini se da su potrošači spremni platiti više kako bi zadržali svoj omiljeni slatki užitak. No, ovaj paradoks ima svoju cijenu, posebno za čokoladnu industriju.

Beri Kalebo, najveći svjetski proizvođač čokolade, nedavno je objavio otpuštanje gotovo 20% radne snage, a značajan dio tih otkaza – čak trećina – dogodio se u zemljama Europske unije.

Stručnjaci upozoravaju da su troškovi proizvodnje na povijesno visokoj razini, a iako potrošači trenutno prate rast cijena, pitanje je koliko dugo će to biti održivo.

Što nas čeka dalje?

Iako su cijene kakaa posljednjih tjedana blago pale i udaljile se od rekordnih razina zabilježenih u proljeće 2025., i dalje su više nego dvostruko veće u odnosu na 2023. godinu. Tržište ostaje nestabilno, a dugoročne prognoze su neizvjesne, ovisne o klimatskim uvjetima, globalnoj trgovini i geopolitičkim rizicima.

Za sada, jedno je sigurno: čokolada više nije „slatki grijeh“ – postaje luksuz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...