TEŠKE OPTUŽBE MAJE GOJKOVIĆ: Hrvatska naručila negativne kritike protiv filma "Dara iz Jasenovca"?!

Među nominiranim filmovima za dodjelu američke filmske nagrade "Zlatni globus" nije se našao favorit Srbije, film Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca", a u Srbiji je rasprostranjeno mišljenje da je u torpediranju njiihovog filma aktivno sudjelovala Hrvatska.

  • Regija

  • 04. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 3

Film "Dara iz Jasenoca" izazvao je burne rekaixje u Srbiji i Hrvatskoj. Sve je krenulo kad je Variety, jedan od najutjecajnijih filmskih magazina na svijetu, objavio kritiku Jaya Weissberga koji je film nazvao "neprikrivenim primjerom srpske nacionalističke propagande", koju su prenijeli i brojni hrvatski i srpski mediji. 

Isti dan film je dobio nekoliko izrazito loših komentara na IMDb-u, a isti su mu korisnici ostavljali najnižu ocjenu. Informacija se počela dijeliti po društvenim mrežama, a neki su korisnici iz Srbije odmah zaključili da Hrvati namjerno ruše ocjenu filma. 

Na ovo su odmah reagirali Srbi pa su po društvenim mrežama počeli pozivati da filmu daju što veću ocjenu.

Nakon što je film "Dara iz Jasenovca" osto bez nominacije za Oscara, oglasila se i ministrica kulture i informisanja Srbije Maja Gojković kazavši da su očigledno bile naručene negativne kritike usmerene na to da film ne dobije filmsku nagradu, upravo zbog teme o kojoj govori.

„Uspeli su da film ne bude nominovan. Ne govori se o umetničkoj kritici, da li je režija dobra, već o temi kao propagandi srpskog naroda – ne znam zbog čega“, rekla je Gojković za televiziju „Prva“.

Ona smatra da nije u redu da se govori o nekakvoj propagandi, jer se o tome nije govorilo ni o drugim filmovima o temi Drugog svetskog rata.

Gojković ističe da će ova priča, ipak, biti ispričana i svi će moći da je vide, jer će i serija i film „Dara iz Jasenovca“ biti prikazani na televiziji s nacionalnom frekvencijom.

„Napadi iz našeg okruženja i plaćeni pamfleti o filmu govore upravo o tome koliko je bilo značajno da se snimi film o logoru Jasenovac“, istakla je Gojković.

Ona je rekla da je ovaj film veoma značajno i izuzetno umetničko delo, koje kroz oči jednog deteta govori o stravičnim stradanjima srpskog, jevrejskog naroda i Roma u Drugom svetskom ratu.

„Vrlo je važno da se govori o ovoj temi, jer nove generacije ne znaju gotovo ništa o stradanjima srpskog naroda u toku Drugog svetskog rata, o strahotama logora u Jasenovcu i o istorijskoj činjenici da je jedino u okviru logora u Jasenovcu, u svetu, postojao logor za decu“, rekla je Gojković.

Ona je naglasila da je film „Dara iz Jasenovca“ imao velike šanse, bio nominovan i za sve kategorije dodele nagrade „Zlatni globus“ od američkih producenata, počevši od glumice koja tumači Daru.

„Iako neki kažu da je ovakvih filmova bilo, ovakvih filmova nije bilo u istoriji kinematografije Srbije. Važno je da se o ovoj temi govori“, istakla je Gojković.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...