SATTLER APELUJE IZ MOSTARA: "Potrebno iskoristiti pojačan fokus koji BiH uživa od EU i SAD. Spomenut ću samo usvajanje tri važna zakona..."

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je danas u Mostaru da je 2021. godina u kojoj je napredak BiH moguć i da je potrebno iskoristiti pojačan fokus koji BiH uživa od EU i SAD-a.

  • Vijesti

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 8

"Vrijeme je da se napredak ostvari, bilo da je riječ o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH, to je zadatak BiH. Spomenut ću samo usvajanje tri važna zakona koja su pred parlamentarcima, to su zakoni o sukobu interesa, o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i o javnim nabavkama. Rad na ovim zakonima se mora intenzivirati", rekao je Sattler nakon konferencije predsjedavajućih parlamenata u BiH na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Sattler je na konferenciji za novinare rekao da više od 80 odsto građana BiH želi da postane dio EU i pozvao predsjednike parlamenata da budu glas svih građana.

Sattler je istaknuo značaj uloge parlamenata u procesu pristupanja EU.

On je napomenuo da je važno da vlast u Mostaru bude što prije formirana i da grad krene u novo poglavlje.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da je u BiH napravljen iskorak na putu ka EU.

Ona je zahvalila svim zemljama i parlamentima koji učestvuju u ovom projektu, dodavši da je njegov cilj pružiti pomoć, i to ne samo tehničku, već i institucionalnu svim zakonodavnim tijelima u BiH.

"Kroz današnji plan aktivnosti upoznati smo sa svim što je interes BiH u procesu pridruživanja EU. Smatram važnim i to što smo danas potpisali zajedničku izjavu da ćemo plan prioriteta i aktivnosti usmjeriti svim parlamentima u zemlji te pristupiti obavezama i preporukama koje imamo na putu ka Uniji", navela je Krišto.

Prema njenim riječima, u BiH postoji zajednički cilj ka EU, zajedničke aktivnosti i podrška, ali i određene otežavajuće okolnosti.

"Trebaju nam jasni koraci ka izmjenama Izbornog zakona te snažan iskorak na evropskom putu. Prošle godine smo uspjeli izmijeniti odredbe Izbornog zakona koje se odnose na grad Mostar, ali i dalje mnogo stvari stoji u mjestu", rekla je Krišto.

U Mostaru je danas održana konferencija predsjedavajućih parlamenata u BiH na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija.

Tom prilikom potpisana je zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da preduzmu mjere radi provođenja Plana prioriteta i realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...