TUŽNA VIJEST: Preminuo akademik Jakov Pehar

Pehar je objavio 18 monografija i knjiga, više o stotinu naučnih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora naučnih simpozija.

  • Vijesti

  • 06. Feb. 2021  06. Feb. 2021

  • 3

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH), dr. Jakov Pehar (93) preminuo je u subotu nakon duže bolesti, objavila je njegova porodica.

Pehar je objavio 18 monografija i knjiga, više o stotinu naučnih i stručnih radova, bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora naučnih simpozija.

Više od 40 godina djelovao je u univerzitetskoj nastavi, jedan je i od osnivača Sveučilišta u Mostaru i Hrvatske enciklopedije BiH, čiji je i glavni urednik. Bio je zamjenik ministra prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi FBiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH te inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik.

Posljednji ispraćaj akademika Jakova Pehara bit će u nedjelju. 7. februara, na Rimokatoličkom groblju ”Masline” u Mostaru.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...