AMERIKANCI OTKRILI KARTE: Osvanuo snimak prvog leta Boeingovog borbenog aviona F-15EX, pogledajte kakvu je moć demonstrirao (VIDEO)

Boeing se pohvalio kratkim videom u kojem njihov prvi za let sposobni, testni avion F-15EX polijeće, penje se gotovo vertikalno uvis, obavlja nekoliko manevara i slijeće natrag na pistu.

  • HiTec

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 0

Proizvođač naglašava da je ovaj avion izrađen oko "digitalne kičme", odnosno da mu je najveća prednost nad prethodnikom upravo digitalizacija leta i iskustva za pilota. Nadaju se, kažu, da će Ratna avijacija SAD-a to prepoznati i naručiti veću količinu ovih aviona.

Prva dva, prema ugovoru, bit će isporučena do kraja marta. Boeing je svoj F-15EX opremio naprednim radarskim i drugim sistemima koji nisu dostupni u avionima F-15C/D. Od opreme ističe se napredniji misijski računar, novi digitalni kokpit s novim ekranima te elektronski sistem za otkrivanje prijetnji (Eagle Passive Active Warning Survivability System, EPAWSS).

Kao prednost ovog modela ističe se i činjenica da u direktnim zračnim okršajima F-15 ima rezultat 104:0, odnosno da ga u više od stotinu dogfightova niko nikada nije na taj način oborio s neba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...