INVESTICIJA VRIJEDNA 180 MILIONA MARAKA: Optimizam u srcu Bosne, posao za 350 radnika (VIDEO)

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije izdalo je kompanijama "Adriatic Metals" i "Eastern Mining" rješenje za površinsku eksploataciju i preradu olova, cinka i barita na području Vareša. Predstavnici Vlade Federacije i stranih investitora složni su u ocjeni da početak eksploatacije u Varešu predstavlja važnu prekretnicu ne samo za stanovnike te općine nego i za rudarstvo u BiH.

  • Ekonomija

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 0

Strani investitori, nakon nekoliko godina pripremnih i glavnih istraživanja, dobili su rješenje za početak eksploatacije i prerade ruda olova, barita i cinka na lokalitetu Veovača u općini Vareš. Građani jedne od najnerazvijenijih općina u BiH s puno optimizma dočekuju najavljeni početak rudarskih radova u ovoj maloj općini.

Optimizam ne kriju ni u Općini Vareš, gdje ističu da su veoma značajna i dosadašnja ulaganja stranih investitora koji su pokazali visok nivo spremnosti da sarađuju s lokalnom zajednicom. Ohrabruje i činjenica da se uz jednog uposlenog u rudniku veže najmanje sedam radnika u drugim granama privrede.

ADMIR TELETOVIĆ, izvršni direktor "Eastern Mining" Sarajevo

- Sa početkom iskopavanja, sa početkom eksploatacije – šta to znači za općinu, za Kanton, za Federaciju, za državu je upošljavanje, nova radna mjesta, porezi koji idu sa svim tim koji se dijele kako se dijele već, ali pored toga koncesione naknade koje se plaćaju već, imate tu neku jednokratnu, plus koncesiona naknada koja se plaća u sklopu eksploatcije na osnovu količine rude koje iskopate…

ZDRAVKO MAROŠEVIĆ, načelnik općine Vareš

- Od tone ide koncesioni dio u državu, a lokalna zajednica, zna se – po važećim zakonima, 70 posto dobija nazad i to je ono o čemu govorimo sve vrijeme, da će to biti početak novog razvoja općine Vareš i vratit nas nazad na rudarske staze na kojim smo bili stotinama godina.

Kada počne eksploatacija i prerada rude, posla će biti za oko 350 direktno zaposlenih u rudniku. Strani investitori do sada su uložili oko 20 miliona maraka, a do otvaranja radova u rudniku bit će ukupno uloženo 180 miliona maraka.

Dodamo li svemu ovome i priču koja se u javnosti pojavila prije nekoliko dana, o tome da bi se na području Vareša mogla uskoro graditi velika turistička naselja, onda je optimizam stanovnika Vareša da bi ova općina ponovo mogla biti jedna od najrazvijenijih u BiH, sigurno utemeljen i opravdan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...