PREMINUO DIREKTOR "VINDIJE": Radio je punim kapacitetom sve do zadnjeg dana

Drk je rođen 25. septembra 1937. u Varaždinu.

  • Ekonomija

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 0

U Varaždinu je danas u 84. godini preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih privrednika, javlja Varaždinski.net.

Dugi niz godina bio je na čelu poslovnog sistema "Vindija", koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

Drk je rođen 25. septembra 1937. u Varaždinu. Završio je Srednju mljekarsku školu. U "Vindiji", koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktor postaje 1965. godine. 

Tokom pretvorbe i privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik kompanije, s više od 90 posto dionica. Tokom godina kompanija se širila i prerasla u grupu kupovinom "Koke", otvorenjem stočne hrane, pokretanjem "Vindona" te kupovinom niza drugih fabrika u regiji, piše "Index"

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tokom korona-krize. Brojkama je opisao značaj "Vindije" za domaću privredu. 

U Grupi "Vindija", rekao je tada, radi oko 3.700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1.400 kooperanata, što znači da se radi o čak 5.000 porodica koje žive od prodaje "Vindijinih" domaćih proizvoda. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...