"SB" NA KONFERENCIJI: Nije najbolje, ovo su novi podaci Vanjskotrgovinske komore BiH... (FOTO)

Vuković je na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo da je uvoz prošle, u odnosu na prethodnu godinu, u padu za 13 odsto zbog pandemije koronavirusa te da je vanjskotrgovinska razmjena u posljednjem kvartalu blago porasla.

  • Ekonomija

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 0

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH prošle godine iznosio je 28 milijardi KM, od čega je izvoz bio 10,8 milijardi KM i manji je za gotovo devet odsto nego 2019. godine, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore Vjekoslav Vuković.

Vuković je na konferenciji za novinare u Sarajevu istaknuo da je uvoz prošle, u odnosu na prethodnu godinu, u padu za 13 odsto zbog pandemije koronavirusa te da je vanjskotrgovinska razmjena u posljednjem kvartalu blago porasla.

Prema njegovim riječima, kao rezultat smanjenog izvoza od nešto više od milijardu KM i smanjenog uvoza od 2,66 milijardi KM, vanjskotrgovinski deficit BiH u prošloj, u odnosu na 2019. godinu, smanjen je za 20 odsto.

Vuković je naveo da su najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH u prošloj godini zemlje EU (71,8 odsto ukupnog izvoza BiH), zatim zemlje CEFTA-e, EFTA-e, ali i neka druga tržišta.

On je rekao da je na tržište EU izvezeno robe u vrijednosti od 7,7 milijardi KM, što je manje za 14,3 odsto nego 2019. godine, dok je uvoz lani iznosio 11,5 milijardi KM, što je manje za 9,11 odsto od prethodne godine.

Najznačajniji partner BiH po obimu vanjskotrgovinske razmjene iz EU je Hrvatska, gdje je izvezeno robe u vrijednosti od 1,42 milijarde KM, a uvezeno 2,91 milijardu KM.

Vuković je naveo da vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama CEFTA-e učestvuje sa 16,8 odsto izvoza i 16,4 odsto uvoza. On kaže da je u prošloj godini iz BiH na tržište CEFTA-e izvezeno robe vrijedne 1,81 milijardu KM, što je manje za 11,8 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz bio 2,77 milijardi KM, što je manje za 9,2 odsto nego prethodne godine.

On je rekao da je, od zemalja CEFTA-e, najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH Srbija, na čije je tržište izvezeno robe u vrijednosti od oko 1,22 milijarde KM, što je manje za 12,34 odsto od prethodne godine, a uvezeno je robe u vrijednosti od oko 2,51 milijardu KM, što je smanjenje za 9,87 odsto.

Vuković kaže da se na učešće EFTA-e i ostalih zemalja odnosi 16,6 odsto uvoza i 11,4 odsto izvoza BiH te da je BiH najznačajniji partner EFTA-e Švicarska, u koju je BiH lani izvezla robe vrijedne 266 miliona KM, što je više za 10,79 odsto nego prethodne godine, dok je uvoz iznosio 210 miliona KM i manji je za 53 odsto.

Vuković je napomenuo da je među "ostalim zemljama" najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH Turska, s kojom je obim vanjskotrgovinske razmjene iznosio oko milijardu KM, od čega se na izvoz odnosi više od 316 miliona KM, što je više za 6,73 odsto od 2019. godine.

O ostalim tržištima nakon Turske, on je rekao da najveći obim razmjene BiH ostvaruje s Kinom, s kojom je pokrivenost uvoza izvozom svega šest odsto, te je dodao da je smanjen izvoz i uvoz u prošloj godini bio i sa SAD-om, dok je izvoz u Rusiju povećan.

Osvrćući se na sektor transporta BiH u vrijeme pandemije, Vuković je rekao da se pokazalo da je to jedna od najbitnija karika, jer se zatvaranje granica, kao i otežano kretanje kamiona kroz zemlje, reflektovalo na vanjskotrgovinsku razmjenu.

Vuković je naveo da je, prema procjeni Komore, pad bruto domaćeg proizvoda BiH prošle godine iznosio 6,5 odsto te da je ovaj procent najrealniji u odnosu na sve druge s kojima izlaze mnoge institucije u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...