UVOZ HRANE ČETIRI PUTA VEĆI OD IZVOZA: Zemlje Cefte i EU najznačajniji partneri BiH, a evo s kojim proizvodima najčešće trgujemo

"Deficit je prošle godine iznosio oko 2,4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom u prva tri kvartala iznosila je 23,9 posto", kažu u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

  • Ekonomija

  • 19. Nov. 2023  

  • 1

U Bosni i Hercegovini je poljoprivredno-prehrambeni sektor tokom devet mjeseci zabilježio deficit u iznosu od 2,6 milijardi KM i povećan je za sedam posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Deficit je prošle godine iznosio oko 2,4 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom u prva tri kvartala iznosila je 23,9 posto", kažu u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Iz Sektora privrede navedeno je da je vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za devet mjeseci iznosio nešto više od 816 miliona KM, što predstavlja 6,3 posto ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine, dok je uvoz iznosio oko 3,4 milijarde KM, sa učešćem od 16,1 posto u ukupnom uvozu zemlje.

Dakle, vrijednost uvoza hrane veća je 4 puta u odnosu na izvoz.Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine u razmjeni za pomenuti period su zemlje Cefte i EU i to Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Njemačka, kada je riječ o izvozu, dok se najviše uvozilo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Kada se posmatra struktura izvoza u prva tri kvartala, iz Komore su istakli da vrijednosno najveći udio u izvozu poljoprivredno-prehrambenog sektora čine mlijeko i razni mliječni proizvodi i jaja koji su se najviše izvozila u Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, te Srbiju.

Kada se analizira ukupna vrijednost spoljnotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenog sektora za tri kvartala ove godine, primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene za pet posto u odnosu na referentni period godinu ranije.

"Ovo povećanje obima odnosi se samo na vrijednost, a ne na količinu, jer ukoliko sagledamo vanjskotrgovinsku razmjenu količinski u odnosu na isti vremenski period u 2022. godini primjećujemo pad od 1,7 posto", zaključuju u Vanjskotrgovinskoj komori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...