PERFIDNA IGRA DRAGANA ČOVIĆA: Lider HDZ-a BiH „legitimnog“ Srbina brani svim sredstvima, u akciji su i studenti, spominje se Šerijat…

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) upozorava da Bosna i Hercegovina nije šerijatska nego sekularna država, stoga je, navode u saopćenju za javnost, svako uplitanje vjerskih zajednica u političke procese neprimjereno i nedopustivo.

  • Mini market

  • 10. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 2

- Posebno je skandalozan, agresivan i prijeteći ton upućen vijećniku Milivojeviću u Gradskom vijeću Grada Mostara od strane Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Autonomija i sloboda vijećnika da glasuju po vlastitoj savjesti i političkim uvjerenjima, odnosno bez ikakvih pritisaka, imperativ je u svakom demokratskom društvu. Svaki napad na tu autonomiju predstavlja napad na sami demokratski poredak, zbog čega je navedeno priopćenje još više neprihvatljivo.

Pored prijetećeg i ucjenjivačkog tona priopćenja Medžlisa islamske zajednice u Mostaru, nemoguće je ne primijetiti izrazito sugestivan i neprijateljski raspoložen sentiment prema hrvatskom narodu, pripadnicima katoličke vjeroispovijesti, kao i pravoslavnim vjernicima - navodi se u saopćenju Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

U HSPF-u vjeruju kako takve poruke ne doprinose međunacionalnim i međukonfesionalnim odnosima u Mostaru, ali i u cijeloj BiH. Pozivaju sve društvene aktere da se vrate svojoj izvornoj misiji djelovanja – vjerske zajednice duhovnoj dimenziji, a politički akteri političkim procesima.

Pozivaju, također, sve političke stranke i međunarodne organizacije u BiH da stanu u odbranu sekularnog i demokratskog poretka, slobode djelovanja i građanskih vrijednosti općenito. Jedino takav jasan konsenzus može biti garancija da se slično agresivno uplitanje u političke procese neće ponoviti, bez obzira na to o kojoj se vjerskoj zajednici radilo, ističu u HSPF-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...