NOVA ERA RATOVANJA: Stižu borbeni dronovi kakvi još nisu viđeni, nakon lansiranja iz aviona, sami će ispaljivati rakete…

Američka vojna agencija koja se bavi razvojem naprednih tehnoloških rješenja "Defense Advanced Research Projects Agency" (DARPA) odabrala je partnere koji bi za nju trebali razviti novi tip letećeg naoružanja, kakav još nije viđen.

  • HiTec

  • 11. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 0

Partneri na projektu, prigodno nazvanome "LongShot", su manje-više očekivani proizvođači naoružanja i opreme za sve američke grane Oružanih snaga: "General Atomics", "Lockheed Martin" i "Northrop Grumman".

Oni bi za DARPA-u trebali razvijati bespilotnu letjelicu koja bi se lansirala iz aviona, a i sama bi imala mogućnost lansiranja raketa zrak-zrak. Prva faza projekta, za koji su spomenute kompanije dobile ugovor, uključuje tek dizajn koncepta. Tek u kasnijim bi se fazama sklapala takva letjelica, čiji bi prototip u punoj veličini trebao pokazati mogućnost kontroliranog leta prije, za vrijeme i nakon lansiranja projektila.

Krajnji cilj "LongShota" je razviti i proizvesti potpuno novi tip bespilotne letjelice koja bi bila od pomoći borbenim avionima te bi značajno povećala domet i efikasnost zračnih borbenih misija i – kao i kod ostalih projekata borbenih dronova – smanjila izloženost pilota pogibeljnim situacijama. Ovaj bi program trebao potpuno promijeniti paradigmu zračne borbe, jer bi to bilo prvi put da neko može iz zraka lansirati dron koji potom ima mogućnost autonomnog leta i korištenja dodatnog vlastitog naoružanja. Dronovi bi se lansirali sa podvjesnih tačaka za naoružanje na lovcima ili iz prostora za bombe na bombarderima.

"LongShot" će, smatraju u DARPA-i, omogućiti alternativnu mogućnost kreiranja borbene sposobnosti u zraku pa će tako donijeti "disrupciju" u tradicionalni način zračne borbe i potpuno promijeniti omjer snaga. Mogućnost lansiranja borbenih dronova s borbenih aviona omogućit će pilotima da se udalje od poprišta borbe i najopasnije zadatke prepuste bespilotnim letjelicama. Za to vrijeme, dronovi će se moći, bez opasnosti po ljudske živote, približiti metama i preciznije gađati neprijateljske mete svojim raketama.

Prema dostupnim informacijama, dronovi kakve DARPA zahtijeva od dobavljača, trebali bi biti energetski efikasni – drugim riječima, trebali bi trošiti malo goriva, imati velik domet i biti relativno spori u odnosu na avione. Prednost bi im bila upravo u mogućnosti lansiranja projektila iz relativne blizine. Projekt "LongShot" započeo je s fiskalnom godinom 2021., a za njega su za sada, u fazi dizajna koncepta, izdvojena 22 miliona dolara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...