PROFESOR FILANDRA O PRIJEDLOGU ROTIRAJUĆEG GRADONAČELNIKA MOSTARA: “To je zanimljiva ideja, ali nerealna, jer...”

...ovo nije prilika da se napravi širi dogovor.

  • Mini market

  • 13. Feb. 2021  

  • 3

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka za Hayat je govorio o aktuelnim dešavanjima.

O izborima za gradonačelnika u Mostaru, te prijedlogu rotirajućeg gradonačelnika, Filandra kaže da su male šanse da to doživi svoju političku realnost.

-Iz neke situacije gdje su mogli imati gradonačelnika, to su prokockali, nisu se snašli. Međusobne odnose su antagonizirali, da bi poslije svega pošlo po rješenju koje u ovom trenutku nije ni statutarno utemeljeno, a nema ni saglasnost, onda dolazi vrlo kasno… To jeste zanimljiva ideja ali da je pokušana prije tri četiri mjeseca, ili prije samih izbora, razgovori o tom planu bi imali smisla, ali u ovom trenutku su nerealni.

Kako kaže, ovo nije prilika da se napravi širi dogovor. Kada je u pitanju Mostar, to je specifična sredina, malo je veći fokus javnosti i javnost to ne razumije. To je jedan ideološki podijeljen grad, ne etnički.

-To je grad koji ima duboke ideološke podjele koje sežu do malo dubljih vremena. To je razlog zašto nije ni došlo do konkretne saradnje između BH bloka i Koalicije za Mostar. Ne postoje još pretpostavke da se tu izvrši zdrava, politički opravdana kooperacija između ta dva bloka, koji su u suštini različiti ideološki blokovi. Do neke velike saradnje neće doći.

Filandra smatra da je izborom novog gradskog vijeća postignutno je jako mnogo.

-Načelno govoreći, ako gradonačelnik jednog grada radi po zakonu, ako ima mehanizme kontrole vlastitog rada kroz Općinsko vijeće, nije bitno ko je gradonačelnik. Bitno je sa simboličkog aspekta. Mostar je jako mnogo dobio, s obzirom da je bilo jako zapušteno stanje o kojem se niko nije brinuo. Radi se o velikoj količini novca. Velika, disproporcionalna korišćenost novca. Bilo je jedno apsolutno bezvlašće i samovolja. Mostar dobiva Gradsko vijeće kao jedan demokratski mehanizam kontrole izvršne vlasti, sa dvotrećinskim mehanizmom kod donošenja ključnih odluka. U tome smislu je Mostar dobio puno sa aspekta vladavine zakona.

Ističe da niko nema potpunu dominaciju. Akcenat treba da bude na vijeću.

  • Imajući svoje mehanizme putem vijeća da politički djeluju i da kontroliraju stanje.
    Stanje je malo više zapušteno nego što mislimo.

Dotakao se i Bidenovog obećanja da će se baviti zapadnim Balkanom i BiH. On smatra da ne treba biti preveliki optimista. Kako kaže, ima posla i u Americi.

  • Ne treba imati neka prevelika očekivanja. Stvorit će se pretpostavke i umisliti angažman domaćih političkih aktera u jednom pravcu koji je liberalno-demokratski, a taj je pravac posljednjih godina u izostanku Amerike. Mi smo bili u jednom negativnom statusu Quo. Stvari će krenuti u pozitivnom pravcu, ali neće same od sebe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...