SAD JE SVE JASNO: Evo koliko kilometara godišnje prelaze električni automobili…

Mnogi vlasnici električnih vozila zadovoljni su svojim automobilima, kuju ih u zvijezde i govore da im nema ravnih.

  • Auto

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 0

No, možda će studija koju su proveli univerziteti Chicago, California, Davis i Berkeley, dati odgovor na pitanje otkud tolika ljubav prema električnim automobilima.

Krenut ćemo odmah sa zaključkom, električna vozila godišnje prelaze, u prosjeku, oko 8.500 kilometara, što je upola manje od američkog prosjeka. Ili, samo oko 24 kilometra dnevno. Znači, manje se putuje, vjerovatno su i kraće dionice u pitanju pa i nema problema s punjenjem, čekanja na punionicama…

Kako su naučnici došli do tog podatka? Prateći potrošnju električne energije u 57.290 domaćinstava za koja su znali da imaju električne automobile. Ekstrapolacijom su utvrdili vezu između povećane potrošnje električne energije i prijeđenih kilometara. U Americi se 85 posto automobila puni kod kuće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...