PDV "ZLATNA KOKA" VLASTI U BiH: Koja je njegova stvarna uloga, jačanje ekonomije ili preživljavanje administracije?

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati zemlje koje u svom fiskalnom sistemu imaju PDV, a da u vrijeme pandemije i krize njom izazvane nisu ušle u neki vid korekcija i prilagodbi ne bi li građanima i privredi olakšale život. Kod nas su svi pokušaji bili osuđeni na propast.

  • Ekonomija

  • 16. Feb. 2021  16. Feb. 2021

  • 0

Porez na dodanu vrijednost (PDV) postao je od svog uvođenja najizdašniji izvor javnih prihoda, prava "zlatna koka" vlasti u BiH. Zbog tog statusa cijeli sistem je nedodirljiv i u vrijeme kriza, kad bi morao biti maksimalno fleksibilan.

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati zemlje koje u svom fiskalnom sistemu imaju PDV, a da u vrijeme pandemije i krize njom izazvane nisu ušle u neki vid korekcija i prilagodbi ne bi li građanima i privredi olakšale život. Kod nas su svi pokušaji bili osuđeni na propast.

Dolaskom ekonomske krize u BiH, progresivni dio struke je za vrlo kratko vrijeme pripremio izmjene dva zakona na nivou BiH kako bi se s državnog nivoa pomoglo u skladu s nadležnošću prema privredi i privrednom sektoru, podsjeća ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Riječ je o izmjenama regulative kako bi se PDV prijavljivao i plaćao na kraju mjeseca te kako bi se ukinule akcize na alkohol koji se odnosi na izradu dezinfekcionih sredstava. Iako ova dva rješenja ne bi napravila probleme u naplati indirektnih poreza, nije bilo spremnosti u Domu naroda i oni su oboreni, čime su se u još teži položaj doveli privrednici. Ako nije bilo spremnosti za izmjene ovih zakona, onda je bilo potpuno iluzorno očekivati od državne vlasti da, recimo, smanji ili ukine stopu PDV-a na neke proizvode", kaže za Klix.ba Hadžić.

Prijedloge smanjivanja stope PDV-a na neke proizvode, dodaje on, iako su potpuno opravdani, vlast bi iskoristila da se poveća zbirna stopa PDV-a, a smanji stopa na neke proizvode, što su i najavljivali prije dolaska pandemije koronavirusa.

"Na taj način bi poskupjelo sve u državi. Imali bismo 0 posto PDV-a na hljeb, ali sve druge skuplje inpute zbog rasta zbirne stope, što bi u još teži položaj dovelo druge kategorije stanovništva. Potpuno je nerealno očekivati od onih koji su doveli do ovakvog stanja, da razumiju zbog čega treba smanjivati poresko opterećenje, a ne povećavati ga. Primjer za to su i akcize na duhan, koje stalno rastu, a poreski prihodi se smanjuju. Za provedbe novih i svježih ideja iz domena fiskalne politike ipak trebaju novi ljudi s novim pristupom i pogledima", smatra on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...