SLOVENCI JURIŠAJU NA BALKAN: Akvizicija Komercijalne banke izazvala potres bankarskog sektora u regiji, a sada žele...

Grupacija NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 miliona eura, što je 38,9 posto više nego godinu prije.

  • Ekonomija

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 0

Na rezultat je, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju, snažno utjecalo preuzimanje srbijanske Komercijalne banke. Prihodi grupe iznosili su 504,5 miliona eura, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani finansijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna uprkos izazovima nove pandemije koronavirusa i posljedičnoj hibernaciji ekonomije, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na nivo prije korone.

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosila je 210,5 miliona eura, što je pad od 1 posto u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40 posto u međuvremenu je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 miliona eura i formiranje dodatnih 13,4 miliona eura za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez utjecaja akvizicije, dobit NLB grupe iznosila bi 141,3 miliona eura i, uprkos tome, znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su.

Ukupno je grupa formirala umanjenja vrijednosti i rezerviranja u iznosu od 71,4 miliona eura, uglavnom vezana uz izbijanje novog koronavirusa, javlja STA.

Prema saopćenju NLB-a, Grupa se strogo disciplinirala u aktivnostima smanjenja troškova i smanjivala ih za četiri posto na godišnjem nivou. Iznosili su 293,9 miliona eura, a udio troškova u neto prihodima bio je 58,3 posto, javlja STA.

Koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6 posto. Prema njihovim riječima, 92,2 miliona eura iz prošlogodišnje dobiti već je planirano za raspodjelu dividendi, dok višak kapitala nad regulatornim zahtjevima daje solidnu osnovu za daljnji rast.

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine u bilans NLB grupe dodala je 4,3 milijarde eura tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi eura. Istodobno, NLB je naglasila da je kraj ovog procesa označio još jednu vrlo važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća finansijska institucija s fokusom i sjedištem u matičnoj regiji, jugoistočnoj Europi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...