NEČUVENO: Ponovo devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu, oglasio se Ibrahim Hadžibajrić

"Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo", ističu iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

  • Mini market

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 0

Ponovno su devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu. Općina Stari Grad, na čijem je području ta šetnica, zahtijeva veći angažman policije.

- Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u Starom Gradu, ponovo je na meti vandala. Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci, i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva, i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče s imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe - navedeno je u saopćenju te općine.

Općinska služba za investicije i komunalne poslove obišla je Aleju ambasadora od Bembaše do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča.

Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da i njih treba zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna je razbijena na travi pored zida.

Jedno stablo lipe istrgnuto je iz zemlje, a na nekoliko mjesta je oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe te na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

"Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo", ističu iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

Također pozivaju na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bembaša.

Općina Stari Grad Sarajevo, s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, uložila je prethodnih godina značajan novac u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su počinili neodgovorni pojedinci.

- Kako bi se tome stalo ukraj, prije tri godine uveden je videonadzor (Dariva i Bembaša, a naknadno i Park mira) i urađena rekonstrukcija javne rasvjete, kao i postavljanje osvjetljenja ispod tabli sa imenima ambasadora. U ovaj projekt uloženo je 75.000 KM. Evidentno je da je i pored svih napora i ulaganja potreban veći angažman policije i kontinuirani nadzor i obilazak ove lokacije. Ovo je posebno značajno kako devastacija ne bi bila nastavljena i eventualno došlo i do oštećenja u Parku mira koji je sagrađen prošle godine. Ovo igralište nalazi se na Darivi i sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama. Park mira je zajednički projekt Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a projekt je koštao 185.000 KM - navodi se u saopćenju.

Općina Stari Grad će poduzeti aktivnosti na izradi i postavljanju novih ploča s imenima ambasadora kako bi se očuvao dignitet ovog projekta i same Aleje ambasadora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...