OSTVARUJU SE PUTINOVI NAJCRNJI SNOVI: Bidenova poruka iz Munchena odjekuje svijetom…

Na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji Joe Biden je najavio povratak transatlantskog saveza pogleda uprtog unaprijed. No SAD još uvijek mnogo toga mora dokazati sumnjičavoj Europi, smatra Melinda Crane.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2021  

  • 2

Joe Biden je usprkos činjenici da je na svom prvom (doduše virtualnom) nastupu na međunarodnoj sceni na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u petak, poput mantre ponavljao svoje vanjskopolitičke planove, ostao iza svog obećanja na inauguraciji kada je najavio popravak oštećenih saveza i obnove vodeće uloge SAD-a. Objašnjavajući kako SAD ne gleda unatrag nego prema naprijed, on je podvukao viziju međunarodnog angažmana koja sposobnost demokracije da se odupre novim izazovima postavlja kao temelj za novi oblik transatlantske suradnje.

Biden je itekako svjestan činjenice da niti na jednoj strani Atlantika građani ne teže obnovi "Zapadnog reda" u kojem bi SAD bila na čelu, kako u materijelnom tako i u moralnom smislu a Europe bi bila ta koja bi slijedila.

Bidenu su kod kuće građani koji se opiru ulozi SAD-a kao globalnog policajca, jasno postavili granice djelovanja u tom smjeru. Svojom predizbornom porukom o "vanjskoj politici za srednji stalež" Biden je već rano dao naslutiti da će njegov pristup vanjskoj polici prelaziti granice između područja međunarodno-domaće ili privredno-sigurnosno.  

Pritom već postoje mnogi primjeri za zajednički europsko-američki angažman na socijalnom planu. U to se mogu ubrojiti koordinirane akcije u sektoru zaštite klime i zdravstva kao i suradnja na području trgovine kao što su to napori za reformu Svjetske trgovinske organizacije kao i inicijative za uvođenje zajedničkih standarda za osjetljive digitalne tehnologije. Posebno ovo potonje područje igra veliku ulogu u sigurnosnom sektoru i to na smanjenju opasnosti od "hibridnih" mjera koje potkopavaju demokraciju

Sve ove aspekte su na virtuelnoj pozornici spomenuli sugovornici iz Berlina, Pariza i Washingtona. Jedinstvo je vladalo i po pitanju, kako je kancelarka Merkel rekla, "koncepta umrežene i povezane sigurnosti" u "polipandemičnom svijetu", kako su to definirali organizatori konferencije.

Nakon dna koje su odnosi dotaknuli tokom vladavine Donalda Trumpa ovo izgleda kao konačni početak obnove transatlantskih odnosa. 

(DW)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...