AHMETOVIĆ NAKON IZBORA U SREBRENICI: "Naš bojkot je uspio"

Donesena je odluka i da će Bošnjaci odbiti mandate, a Ahmetović je rekao da jesu svi to rekli i da, ako neki prihvate, “to je njihova odluka”.

  • Politika

  • 21. Feb. 2021  22. Feb. 2021

  • 2

Sadik Ahmetović iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" kazao je u razgovoru za N1  kako je njihov bojkot uspio.

Istakao je i da je vrlo malo Bošnjaka izašlo danas na izbore, odnosno par desetina Bošnjaka.

“Izašli su samo oni koji su bili pritisnuti od strane općinskih institucija i na tome im ne zamjerimo i pri tome je naš stav uspio u 99 procenata”, naglasio je Sadiković.

Kazao je za N1 da nemaju dokaze za pritisak koji je spomenuo, te da su to shvatili iz razgovora.

“Zaključili smo da imaju određenu vrstu straha, pritisak od strane aktuelne vlasti u Srebrenici postoji i oni su iz svega toga zaključili da mogu imati određenu vrstu problema ako ne izađu na izbore. To potvrđuje potrebu da se izborni proces mora dovesti na takav nivo da kapacitet Bošnjaka bude u onoj mjeri koliko Bošnjaka želi da glasa, što je bilo onemogućeno”, kazao je.

Donesena je odluka i da će Bošnjaci odbiti mandate, a Ahmetović je rekao da jesu svi to rekli i da ako neki prihvate, “to je njihova odluka”.

Naglasio je i kako se u Inicijativi “Moja adresa: Srebrenica” bore za pravdu.

U 19 sati tatvorena su biračka mjesta na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju i Srebrenici.

Građani s pravom glasa danas su na ponovljenim lokalnim izborima birali gradonačelnika i članove Skupštine Grada Doboja na 89 biračkih mjesta, kao i načelnika i Skupštinu Općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane u novembru 2020. zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte. Ranije su iz Inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotuje ponovljene izbore.

Na ponovljene izbore do 16 sati u Srebrenici je izašlo 38,96 posto, u Doboju 46,68 posto birača, saopćila je Centralna izborna komisija BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...