"SLOBODNA BOSNA” OTKRIVA: Izetbegović priprema Čoviću hladan tuš

HDZ-ov prijedlog promjena izbornog zakonodavstva nije se pomakao ni za milimetar od početnog prijedloga, dok je SDA razradila model posrednog izbora članova Predsjedništva BiH i pozicije Doma naroda.

  • Politika

  • 23. Feb. 2021  23. Feb. 2021

  • 6

Prema ranijim najavama, danas će se u Parlamentu Bosne i Hercegovine održati sastanak visokih delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predvođenih stranačkim čelnicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a centralna tema bit će reforma izbornog zakonodavstva.

Svjesni udaljenosti pregovaračkih pozicija, dvije delegacije vjerovatno će se usaglastiti da na idućoj sjednici zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH podrže inicijativu međunarodne zajednice da se ponovno formira radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Novu radnu grupu za dogovor Izbornog zakona činili bi predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH, ali i predstavnici Centralne izborne komisije.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, HDZ-ov prijedlog promjena izbornog zakonodavstva nije se pomakao ni za milimetar od početnog prijedloga, koji je delegacija SDA ranije ocijenila neprihvatljivim i nekompatibilnima s evropskom demokratskom praksom.

Prema HDZ-ovom prijedlogu, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH suštinski bi se pretvorio u još jedan predstavnički dom te bi potpuno izgubio svoj izvorni, Ustavom definirani smisao gornjeg doma.

Prema HDZ-ovom prijedlogu, delegati u Klubu hrvatskog naroda birali bi se samo iz sedam kantona, i to samo onih u kojima HDZ ima dominantnu podršku. Primjera radi, u tako izabranom Domu naroda ne bi bio nijedan Hrvat iz Sarajevskog kantona, dok bi čak pet Hrvata dolazilo iz Hercegovačko-neretvanskog kantona!

Već smo ranije pisali da za izbor članova Predsjedništva BiH HDZ predlaže tzv. A-B-C model, odnosno formiranje ad hoc izbornih područja na teritoriji FBiH, iz kojih bi se neposredno birali članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Stav SDA o ova dva pitanja nije u tolikoj mjeri “zakovan” kao stav HDZ-a, ali posve je jasan. Na pitanje novinara “da li je uopće moguće provesti presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, čiji su principi suštinski različiti i koji zahtijevaju i intervencije na Ustavu BiH, što znači i potrebu šireg konsenzusa među parlamentarnim strankama”, Izetbegović je nedavno dao mogući smjer razrješenja spora oko izbornog zakonodavstva.

- Ja vidim rješenje u implementaciji dijela Aprilskog paketa, dakle u indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, te u otklanjanju asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, na način da i Dom naroda štiti isključivo vitalne nacionalne interese. HDZ ima svoje zahtjeve u vezi s “legitimnim predstavljanjem”, mi imamo svoje zahtjeve u vezi s uklanjanjem kočnica koje su trenutno na djelu, a koje omogućavaju da manjina u Domu naroda poništava volju većine u Zastupničkom domu”, kazao je Izetbegović.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, delegacija SDA izaći će sa stavom da se ubuduće članovi Predsjedništva BiH biraju posredno, iz reda izabranih zastupnika, a da se ovlasti Doma naroda reduciraju na vitalna nacionalna pitanja, kako je to sada praksa u Republici Srpskoj.

SDA bi, vjerovatno, pristala i na drugačiju poziciju Doma naroda u Federaciji BiH, ali samo u slučaju da se uvede princip potpune asimetrije u dva entieta. Dakle, umjesto Vijeća naroda, Republika Srpska bi uvela dom naroda pa bi se u oba entiteta na istovjetan način štitila kolektivna, nacionalna prava.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...