VASVIJA VIDOVIĆ ŠOKIRALA SVE U SUDNICI: "Tužilaštvo je sve vrijeme GENERISALO HISTERIJU o neupotrebljivosti respiratora"

Glavni pretres u predmetu "Respiratori" počeo je danas na Sudu BiH. Pročitana je optužnica, a Tužilaštvo i odbrane su iznijeli uvodne riječi.

  • Mini market

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 6

- Tužilaštvo BiH ima namjeru voditi istragu na glavnom pretresu. Tužilaštvo nam tvrdi da je premijer osmislio i proveo kriminalni plan tokom pandemije. Niti jedan jedini dokaz ne potvrđuje njihovu tezu o kriminalnim aktivnostima premijera. Dokazat ćemo da je sve što je radio, bilo u okviru dužnosti - navela je advokatica odbrane Vasvija Vidović.

Ona je najavila izvođenje vještaka i specijalsta za pranje novca.

- Pokazat ćemo da se Tužilaštvo sve vrijeme na potpuno neprimjeren način miješalo u daljnje postupanje s respiratorima - navela je Vidović i dodala da je Tužilaštvo sve vrijeme generisalo histeriju o neupotrebljivosti respiratora.

- Nakon ispunjenja cilja Tužilaštva, respitatori su verifikovani i pušteni u rad. Ne samo da je dokazana sigurnost i upotrebljivost, jasno je demonstirana manipulacija koja je moguća u jednom postupku - navela je Vidović.

Na samom početku tužioci su pročitali optužnicu, a u uvodnoj riječi su poručili kako će izvođenjem materijalnih dokaza dokazati da je postupak odabira ponuđača tekao na način da je u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđača bazirana na osnovu jedne SMS poruke.

U izjavi novinarima nakon ročišta Vasvija Vidović je rekla da je ona u sudnici govorila o formalnim nedostacima optužnice.

- Formalni nedostaci optužnice su takve prirode da se rijetko vide uopšte u krivičnim postupcima, a pogotovo na državnom sudu. Dakle, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela. Koristit ću se, prije svega, svim tužiteljskim dokazima, jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, naravno, mi smo saslušali i svoje svjedoke. Proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima - rekla je Vidović.

Nakon završetka uvodnih riječi odbrane, postupajuća stukinja najavila je nastavak suđenja za 5. mart u 13 sati.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...