NA KRILIMA WHATSAPPOVIH PROMJENA: Telegram uvodi novosti...

Od automatskog brisanja poruka do pozivnica s ograničenim trajanjem, Telegram nastoji uhvatiti korak nakon što su tokom prošlih nekoliko mjeseci dobili više korisnika nego što su se ikada nadali.

  • HiTec

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 0

Telegram ažurira svoju popularnu aplikaciju ubacivanjem opcija za automatsko brisanje poruka, pozivnica s rokom trajanja i novih grupa s beskonačnim brojem članova.

Telegram je, podsjetimo, nedavno dobio jako velik broj novih korisnika, što ih je potaknulo da ubrzaju razvoj značajki koje je bivša omiljena aplikacija, u ovom slučaju WhatsApp, imala već neko vrijeme. Dio tih značajki, na sreću, uključuje i poboljšane sigurnosne funkcije, pojašnjava "Verge".

Automatsko brisanje poruka dio je već postojećih "tajnih razgovora", no nakon nove nadogradnje, ono će biti aktivno u svim razgovorima. Funkciju je moguće aktivirati i deaktivirati unutar pojedinih razgovora te se može podesiti da poruke briše jedan dan ili sedam dana nakon slanja. Valja naglasiti da automatsko brisanje neće brisati sve poruke - ostavit će one koje su bile poslane prije dolaska nadogradnje.

Aplikacija će, također, promijeniti grupne razgovore kako bi uhvatila korak za informativnim zvučnim iskustvima koja su sve popularnija zahvaljujući Clubhouseu. Nove grupe za objave, odnosno 'Broadcast Groups' nemaju ograničenje na broj članova, no ograničavaju stvaranje objava - samo ih mogu slati administratori.

Glasovna komunikacija je potpuno otvorena svima, što Telegram oslovljava kao "jako dobru priliku za veće skupine koja dijeli ekskluzivne intervjue, vijesti ili usputne razgovore".

Kako bi novim grupama pružila kakvu-takvu kontrolu nad brojem pridošlica, kompanija je uvela poveznice za pozive koje imaju ograničen rok trajanja ili ograničen broj korištenja. Uz pomoć novih pozivnica, administratori grupa lakše će moderirati ko se pridružuje te pomoći pri održavanju privatnosti razgovora.

Mada Telegram bilježi rapidan porast broja korisnika, jedna stvar mu i dalje nedostaje - enkripcija svih razgovora. Aplikacija zaštitu sadržaja upražnjava samo u tajnim razgovorima, što poništava cijelu ideju odlaska iz WhatsAppa zato što kompanija odjednom može čitati korisničke poruke.

Sve informacije o novim funkcijama možete pročitati na službenom blogu Telegrama. 

(SB/Tportal)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...