BREGA, DINO, SEXON, ŽERA, ĐURO, MIĆA... POTPISALI PETICIJU: "Ministarstvo pravde BiH nanosi nepravdu bh. autorima"

"Mnogo je udruženja čiji su postojanje i rad ugroženi nezakonitim postupanjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Jedno od njih je i AMUS te njegovi članovi, najveća autorska imena današnjice, potpisuju peticiju upućenu odgovornima", navodi se u saopćenju ove organizacije.

  • Kultura

  • 27. Feb. 2021  27. Feb. 2021

  • 1

Edin Dervišhalidović (Dino Merlin), Goran Bregović, Davor Sučić, Elvir Švrakić, Dražen Žerić, Mirko Šenkovski, Muhidin Muharemović, Nermin Puškar, Emir Bukovica, Sead Lipovača, Branko Đurić, Milić Vukašinović, Armin Šaković, Fahrudin Pecikoza, Željko Joksimović, Dragan Stojković Bosanac, Zijo Rizvanbegović, Nedim Babović, Nazif Gljiva, Igor Vukojević, Almas Smajlović, Dragan Brajović, Elvis J. Kurtović, Dilvad Felić, Suad Jukić, Mahir Sarihodžić, Maja Sarihodžić, Amil Lojo, Alen Islamović, Maja Milinković, Mladen Matović, Enver Šadinlija, Hamza Ražnatović, Ranko Boban i mnogi drugi potpisali su peticiju.

Članovi AMUS-a, ugledni i značajni autori, stvaraoci, uputili su peticiju za upis organa upravljanja u Registar udruženja Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Narušavanjem osnovnih zakonskih prava djelovanja udruženja, Ministarstvo pravde direktno onesposobljava rad autora te samim tim uskraćuje prava pojedinaca, ali i institucije.

Napominju odgovorne da dovode u pitanje rad autora, o čemu su primorani upoznati više institucije koje se na evropskom nivou brinu za ljudska, autorska i profesionalna prava, a čiju zaštitu i pravno mišljenje će trebati ukoliko odmah ne uvaže njihove odluke, provedene u skladu sa Statutom Udruženja i zakonom države Bosne i Hercegovine. "Od vas zahtijevamo da odmah realizujete potrebnu proceduru u interesu autora koji su članovi našeg Udruženja", poručuju članovi AMUS-a, potpisnici peticije.

(SB/Hayat.ba)         

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...